Регіони — Крим: Бий своїх...

Поділитися
На початку 2005 року довелося добряче сперечатися з редакційним начальством. Відразу ж після інавгу...

На початку 2005 року довелося добряче сперечатися з редакційним начальством. Відразу ж після інавгурації президента Віктора Ющенка почалися активні дії, спрямовані на зміну керівництва Криму, представленого соратниками Віктора Януковича. «Але ж це нормально, — казали колеги. — У країні перемогла нова політична сила, і вона мусить мати можливість проводити свою програму й на місцях». «Та ні ж, — доводила я. — Читайте Конституції України і Криму. Уряд автономії призначає і звільняє ВР Криму. А кандидатура прем’єра тільки погоджується з президентом. А щоб нинішнього відправити у відставку, потрібне те-то й те-то».

Іронія долі. Перемігши, нова політична сила Віктора Януковича зміну влади на місцях починає з Криму, причому з відставки своїх же партійців, зокрема і в парламенті, де фракція «За Януковича!» має всього третину депкорпусу. До речі, маневри ці почалися ще до того, як більшість у ВР України, всупереч Конституції, скасувала місцеві вибори і внесла зміни до регламенту парламенту країни.

Президент Віктор Янукович освятив відставку кримського спікера-регіонала Анатолія Гриценка і прем’єра-регіонала Віктора Плакиди. Ця версія, озвучена в позаминулому номері «ДТ», тепер уже майже бувальщина. Названий нами Володимир Константинов за цей час отримав путівку політради Партії регіонів відразу на три посади — лідера кримської партійної організації, лідера фракції та спікерство. Дві перші вже в нього в руках, а кабінет голови ВР автономії він може зайняти наступного тижня. Новина в іншому. Кримським прем’єром може стати сам Василь Джарти, який цю перезмінку в кримській владі активізував і не отримав посади в уряді Миколи Азарова. І останнє, швидше за все, тут визначальне.

Та спочатку про спікера. Василь Джарти точно втілив у життя сценарій підготовки до зміни влади в Криму, який неперсоніфіковано навело «ДТ». Минулої суботи відбулося засідання ради кримської парторганізації, де було озвучено рішення президії ПРУ про призначення в.о. голови КРО В.Константинова. У викладі Василя Джарти, схоже, вже остаточно стерто межі між партією влади і самою владою. «Я тут перебуваю за дорученням президента Віктора Януковича, щоб представити рішення партії про призначення Константинова, — цитує В.Джарти прес-служба кримських регіоналів. — Володимир Андрійович проявив себе як дисциплінований і відповідальний партієць, а тепер йому належить зарекомендувати себе функціонером, що може не тільки керувати, а й об’єднувати партійні еліти».

В.Джарти відзначив, що «стан справ (у керівництві АРК. — Авт.) дійшов до президента, і Віктор Янукович викликав до себе Анатолія Гриценка й запропонував йому перейти на роботу в Київ». За словами Джарти, Янукович також прийняв рішення, щоб фракція Партії регіонів у кримському парламенті запропонувала кандидатуру Константинова на посаду спікера. «Ми мусимо розуміти, що партія — первинна, і якщо вона делегує людей у виконавчу або законодавчу владу, то це не подарунок, а величезна відповідальність. Партійна дисципліна має бути понад усе», — заявив він.

Василь Георгійович одразу запропонував доповнити порядок денний двома пунктами: рекомендувати Константинова в лідери фракції регіоналів, яку на цей час очолює Гриценко, й ініціювати проведення позачергової сесії з питання переобрання спікера. У свою чергу, Володимир Константинов повідомив, що вже склав із себе повноваження президента компанії «Укрросбуд» і готовий виконати волю партії.

Анатолій Гриценко до останнього намагається запобігти своїй відставці. Фракція «Блок «За Януковича!» рекомендує його на посаду голови кримської організації ПРУ, вакантну після виключення Василя Кисельова. У підвідомчому Радміну інформагентстві з’являється повідомлення, яке компрометує суперника: будівельна компанія «Консоль» під орудою Константинова — великий боржник і порушник. Два останні дні Анатолій Гриценко провів у Києві, сподіваючись на аудієнцію у президента. Тим часом у секретаріаті кримського парламенту на нього чекала заява 52 зі ста депутатів із вимогою провести позачергову сесію з його персонального питання. І це переважно підписи представників опозиції: депутати фракції партії «Союз», Блоку Куніцина, колишні соратники спікера по блоку з числа представників партії «Русский блок» і Російської громади Криму, позафракційні і лише окремі депутати фракції «Блок «За Януковича!». Але, за словами депутатів, під час голосування останніх може стати більше, і відставку можуть підтримати до 60 парламентаріїв. Якщо А.Гриценко у встановлений регламентом термін не призначить дати позачергового засідання, опозиція погрожує зібратися «живцем» у понеділок і послати спікера у відставку.

Але при цьому слід узяти до уваги, що ще на ранок четверга в Криму активно обговорювалися варіанти прем’єрства як мінімум трьох кандидатур. Анатолія Могильова, якого бачив на цій посаді Василь Джарти. Сергія Куніцина — він нібито вже заручився підтримкою президента, переконавши його в тому, що «Константинов — недосвідчений спікер, і йому потрібен професійний уряд». І якого могла лобіювати група Фірташа. Нагадаємо, що свої перші мільйони В.Хорошковський заробляв, у тому числі, і в експериментальній зоні «Сиваш», якою керував очільник Красногвардійського району С.Куніцин, а вся кримська хімія потім опинилася під контролем Д.Фірташа. З цієї ж зони впливу і третій претендент на прем’єрське крісло, нинішній заступник голови СБУ Анатолій Присяжнюк, що раніше очолював ДАТ «Чорноморнафтогаз» і обіймав високі посади в МВС.

Однак у четвер під час затвердження складу Кабміну несподівано виявилася незатребуваною кандидатура самого Василя Джарти, який раніше планувався на посаду міністра транспорту і зв’язку. Потім — міністра з надзвичайних ситуацій. Утім, ця людина забезпечила б потрібний для президента Януковича результат на будь-якій посаді. Але, за інформацією джерела, в останній момент зусиллями Бориса Колеснікова МНС було віддане Нестору Шуфричу. Судячи з усього, квоту Василя Джарти в новому уряді вирішено було вичерпати призначенням на посаду міністра МВС його креатури Анатолія Могильова, який очолював кримський виборчий штаб В.Януковича. Кримський уряд, у такому разі, слід розглядати як свого роду компенсацію і втішний приз, що, втім, і так міг би дістатися Василю Георгійовичу.

Звісно, важко собі уявити, як В.Джарти складе мандат нардепа та повноваження заступника голови фракції Партії регіонів, залишить Київ і приїде піднімати економіку півострова. Під керівництвом ВР Криму, адже автономія у нас — парламентська республіка. Хоча Конституція тепер — як партитура у відомій мініатюрі: «Тут читаємо, тут не читаємо, а тут рибу загортали». Також висловлюються сумніви, що всі депутати, які вимагають скликання позачергового засідання для відставки А.Гриценка, радо підуть розчищати місця в уряді для Джарти та інших донецьких делегатів, які неминуче «понаїжджають».

Проте один із лідерів партії «Союз», Володимир Кличніков, повідомив «ДТ», що голоси підписантів «не посипляться». «Зараз першочергове завдання — відставка голови і президії, формування нової коаліції. А потім уже новий голова ВР запропонує кандидатуру прем’єра, той піде по фракціях, і прийматиметься рішення», — каже В.Кличніков.

Логістика правильна, але нежиттєва. Бо клітинки посад між потенційними коаліціянтами розподілятимуться одночасно і в парламентській, і в урядовій таблицях. Виходячи з сьогоднішніх розкладів, у кримське керівництво (і знову — на плечах Януковича!) повернуться лідери Російської громади Криму і партії «Русский блок», партії «Союз» і навіть бунтарі з умовної команди Василя Кисельова, вигнані Анатолієм Гриценком з товаришами із усіх посад. Тепер їх залишать представники БЮТу, що отримали місця в президії після відставки союзівців та блокросівців. Цікава ситуація може виникнути з представниками фракції «Рух—Курултай», які поки що заявляють про небажання голосувати за відставку Гриценка. До того ж Мустафа Джемілєв заявив про намір домагатися притягнення до кримінальної відповідальності новопризначеного міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова за висловлювання, які можуть кваліфікуватися як розпалювання міжнаціональної ворожнечі. І ще свіжа в пам’яті підтримка меджлісом Юлії Тимошенко в другому турі президентських виборів. Сьогодні висуванці меджлісу обіймають низку ключових посад в уряді і два місця — у президії парламенту, отож існує реальна загроза їх втратити й опинитися в глухій опозиції разом із БЮТом. Хоча, безперечно, і ті й інші на прийдешніх кримських виборах візьмуть своє, незалежно від наявності теплих кабінетів.

За деякою інформацією, Анатолій Гриценко в четвер був-таки прийнятий главою АП Сергієм Льовочкіним, і в присутності куратора краю — Василя Джарти — йому була запропонована та ж таки інша відповідальна робота — радника президента. У п’ятницю вранці сплив термін, визначений регламентом, для призначення дати позачергового сесійного засідання. Розпорядження Гриценко не підписав. Більшість депутатського корпусу на своїх зборах прийняла рішення про проведення засідання у вівторок.

Чого від цього всього слід очікувати у плані стабільності Криму? Невеличкий прогноз: оптимісти сподіваються, що бодай певний час нова й перетасована стара влада автономії утримаються від продовження нахабного розкрадання півострова. А через кілька місяців усе ж таки буде призначено вибори до ВР Криму, і влада трохи обновиться.

Реалісти, вони ж песимісти, вважають, що слід очікувати ресурсного насичення опозиції, переділу імперії і зони впливу Гриценка—Мельника та нарощування жирового прошарку перед виснажливою виборчою війною. Де вже кожен буде — за себе. Дуже скоро проявиться «накладання меж» між місцевими групами та командою Джарти, яка наразі ще прозирає примарно. Але сьогоднішні події повинні дати зрозуміти всім, хто планує залишатися і брати владу на місцевих виборах: загін під прапором президента Януковича рекрутуватиме особисто Джарти.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі