Вадим Колесніченко: Всі пропозиції Онопенко зводяться лише до посилення його особистого впливу

Поділитися
Судова реформа, запропонована головою ВСУ Василем Онопенко, направлена лише на посилення його осо...

Судова реформа, запропонована головою ВСУ Василем Онопенко, направлена лише на посилення його особистого впливу і лише посилить проблеми судової влади, тому не сприймається більшістю народних депутатів, у тому числі і колег глави ВСУ фракції, пише в своїй статті для «ДТ» голова підкомітету комітету ВРУ з питань правосуддя Вадим Колесніченко.

«Неодноразово останнім часом в українських юридичних колах мені доводилося чути, як голову Верховного cуду України називають Іваном Сусаніним судової реформи. Але чи з позицій порятунку Вітчизни діють Василь Онопенко з однодумцями?»,- пише Колесніченко.

«Пропозиції голови ВСУ щодо судової реформи зводяться до одного: посилення його особистого впливу. Це яскраво демонструє різка й неодноразова зміна позиції», - упевнений депутат.

За його словами, на початку 2000-х саме Василь Онопенко виступав сподвижником адміністративної юстиції в Україні, проте, зайнявши крісло голови ВСУ, заявив про невиправданість підсистеми адміністративних судів.

«Тоді як саме адміністративні суди є головним інструментом судового захисту прав та свобод громадян і підприємців у їхніх стосунках із владою. Саме сьогодні потенціал адміністративних судів ще тільки починає розгортатися», - вважає Колесніченко.

При цьому депутат здивований необхідністю збереження системи військових судів, хоча вони повністю дублюють функції судів загальної юрисдикції.

«Приміром, середньорічне робоче навантаження судді військового суду... у 50 разів менше за таке ж навантаження його колеги з адміністративного суду! Військові суди були розраховані на збройні сили і військово-промисловий комплекс СРСР, - пише голова підкомітету. – Нинішній української армії спеціалізовані суди не потрібні! Зате там можна працевлаштувати друзів. Ця «зайва ланка» коштує державі мільйони!»

Ще одна пропозиція глави ВСУ – повторна касація – є, за словами Колесніченко, тією самою четвертою судовою інстанцією, що визнана неконституційною.

«Від неї відмовилися в цивілізованій Європі, вона є лише в Киргизстані та в одній із держав Центральної Африки. Її, вслід за Європейським судом із прав людини, визнав неконституційною та незаконною Конституційний суд України. Повторну касацію бачив у страшних снах не один український підприємець: чинні рішення судів трьох інстанцій в адміністративних і господарських справах і через рік, і через два можуть бути без коментарів скасовані четвертою інстанцією — Верховним судом. Для цього достатньо надіслати будь-яку формальну кляузу», - пише депутат.

Подібна пропозиція, на думку Колесніченко, дискредитує всю систему українських судів, оскільки не забезпечує остаточного вирішення суперечок.

«Виганяються з України інвестори, які з таким «судовим захистом» не можуть планувати бізнес навіть на рік уперед. Природно, пропозицій ускладнити проблеми судової системи, замаскованих під судову реформу, не сприймає більшість народних депутатів ні в сесійному залі парламенту, ні у профільному комітеті. Навіть колишні соратники з БЮТ за них не голосують», - відзначив депутат.

Докладніше про це читайте в статті Вадима Колесніченко «Куди нас ведуть?» у свіжому номері «ДТ»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі