Три, два, один... пшик

Поділитися
Нарешті є новини щодо знаменитої справи міліцейських перевертнів. Вчора було винесено вирок у кримінальній справі, «похідній» від головної справи перевертнів...

Нарешті є новини щодо знаменитої справи міліцейських перевертнів. Вчора було винесено вирок у кримінальній справі, «похідній» від головної справи перевертнів. Головного свідка-обвинувачуваного по справі — Юрія Нестерова, усупереч обіцянкам правоохоронців, засуджено до шести років позбавлення волі. У зв’язку із тяжкістю скоєних злочинів підстав для пом’якшення покарання, на думку суду, немає. Інші «учасники подій» отримали вісім і 15 років.

По суті це рішення, яке стосується деяких епізодів із цілої серії, інкримінованої учасникам банди перевертнів. За той час, упродовж якого «ДТ» розповідає про це розслідування, до влади прийшов уже третій український президент. Попри таку тривалу підготовку, перший постріл виявився холостим: жодного довічного вироку немає. І цей факт, безперечно, безпосередньо вплине на розгляд «основної» справи перевертнів.

Чому нас, м’яко кажучи, дивує відсутність довічного вироку? Щоб відповісти на це запитання, слід пригадати фактичні обставини кримінальної справи. Насамперед ідеться про виділені в окреме провадження епізоди вбивства сім’ї в селі Щасливе Київської області: убивство, вчинене групою осіб за попередньою змовою. Главу сім’ї застрелено, дружину задушено. Очевидно, їхню доньку врятувало лише те, що вона в той час була на дискотеці. Повернувшись додому, виявила трупи матері і батька... Сліди злочину засуджені намагалися приховати, що також є обтяжуючою обставиною.

Коротко передісторія така. Подружжя взяло кредит у банку «Україна». У зв’язку з його неповерненням банк звернувся до правоохоронних органів. Спочатку правоохоронці справді приїхали за даною заявою. А в результаті... група міліцейських перевертнів ліквідувала неплатників. Зрозуміло, що з цього епізоду напрошується не тільки висновок про те, що кредити треба сплачувати. Проте прокуратура навіть не вимагала в суді довічного ув’язнення, попри те що засуджених звинувачують також у низці інших злочинів. У тому числі в нападі на потяг, який вони зупинили посеред поля в Київській області. Причиною непередбаченої зупинки стала отримана засудженими інформація про жінку-кур’єра, котра везла касу «Руху» з Києва до Львова. Реально викрадена сума нічого спільного зі смішною цифрою, яка фігурує в матеріалах справи, зрозуміло, не мала... На даний момент кур’єр уже виїхала на ПМП до Росії. Вона відмовилася свідчити в суді, тому, на прохання українських правоохоронців, допитували її росіяни. До речі, кримінальну справу про напад на потяг згодом... було знищено. Її раптом чомусь спалили.

Можна з упевненістю стверджувати, що винесення довічного вироку було б не просто логічним. Це радикально змінило б перебіг подальшого судового слідства в основній справі перевертнів. До обвинувачуваних в участі в діях банди, швидше за все, повернулася б пам’ять:
спливли б призабуті факти та особи. Але цим особам, звісно, абсолютно ні до чого ті факти у свідченнях колишніх спільників...

Вирок змушує згадати покійного Ігоря Гончарова, обвинувачуваного у створенні та керівництві бандою міліцейських перевертнів, який помер за дивних обставин. Його приречено-спокійну впевненість у тому, що все під контролем, причому аж ніяк не у слідства. І його пророчі слова, коли він переконував головного свідка-підозрюваного у справі перевертнів — Юрія Нестерова, котрий погодився співробітничати зі слідством: «Настане час, і ти залишишся один».

Напевно, Нестеров часто згадував ці слова після того, як йому змінили запобіжний захід і повністю ізолювали, про що повідомила більшість ЗМІ.

За словами рідних Ю.Нестерова, котрі незмінно відвідують судові засідання, останні півроку доступ до нього, попри його неодноразові заяви про те, що держава не виконує своїх гарантій, закрито... Зустрітися з Ю.Нестеровим не можуть навіть співробітники Генпрокуратури. Суд, за яким значиться сьогодні Ю.Нестеров, добра на це не дає, позбавляючи прокурорів можливості перевірити його численні заяви. За півроку до Ю.Нестерова не пустили жодного з членів опергрупи, яка здійснювала оперативний супровід. Про всі ці факти Нестеров регулярно заявляє в суді, і настільки ж звично на це ніхто не зважає.

Загалом розглянута вчора кримінальна справа (як неодноразово писало «ДТ», неприродно відділена від основної), за великим рахунком, пустушка. Оскільки головній справі перевертнів кінця-краю не видно. Минуло п’ять років, а в ній іще навіть не починали опитувати свідків у судовому засіданні. По основній справі і було взято під варту Ю.Нестерова, котрий, на відміну від більшості встановленого «особового складу» банди, співробітником правоохоронних органів ніколи не був.

Водночас припинено через відсутність складу злочину справу про напад на дружину Ю.Нестерова. Її намагалися викрасти, але, напевно, такі дії злочином більше не вважаються. Жінку про відповідне рішення правоохоронних органів навіть не поінформували.

Біля будинку суду — не тільки родичі Нестерова, а й один із членів опергрупи підполковник Ігор Касян. Виявилося, він уже два дні як пенсіонер: черговий співробітник ГУБОЗ, на кар’єрі якого розслідування справи перевертнів поставило хрест. Формально він пішов добровільно, щоправда, до того йому півроку не виплачували грошового утримання... Підполковник звернувся зі скаргою на беззаконня до міністра внутрішніх справ і до Генеральної прокуратури України. Сьогодні він залишився без коштів для існування і позбавлений можливості утримувати двох неповнолітніх дітей.

Ігор Касян підтвердив інформацію про дивну історію зі зламом сейфа в МВС, де зберігалася справа перевертнів. Сейф було зламано незаконно. Ці факти підтвердилися і в результаті перевірки, здійсненої ГПУ. Саме після зламування сейфа членам опергрупи і перестали виплачувати грошове утримання... Служба внутрішньої безпеки МВС звично сфабрикувала документ, підписавши його в колишнього керівництва МВС, у результаті чого члени опергрупи і були відсторонені від служби.

На цей момент із тих, хто безпосередньо розслідував справу перевертнів, у строю залишився лише один підполковник І.Кошмяков, інтерв’ю з яким було опубліковане («ДТ» від 28 червня 2008 р.). Щоправда, за словами І.Касяна, його також було відсторонено від служби...

На даний час судові засідання, які проводяться в основній справі перевертнів, не мають нічого спільного з розглядом справи по суті. Фактично це надання можливості спільникам чинити психологічний тиск на Нестерова, змушуючи його відмовитися від своїх свідчень.

Обвинувачувані в бандитизмі перевертні стверджують, що раніше 2012 року вироку в основній справі не буде. А тим часом практично все, про що вони казали раніше, збувалося. Тож підстав не довіряти їхній інтуїції поки що немає.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі