Портнов: Судова реформа приведе статус Верховного cуду України у відповідність до вимог Конституції та змінить процедуру призначення суддів

Поділитися
Судова реформа має привести статус ВСУ у відповідність до вимог Конституції України. При тому буд...

Судова реформа має привести статус ВСУ у відповідність до вимог Конституції України. При тому буде враховано позицію Конституційного cуду щодо неконституційності інституту повторної касації, пише у своїй статті для «Дзеркала тижня» заступник голови адміністрації президента з питань судової реформи Андрій Портнов.

«Верховний cуд України нарешті почне виконувати свою головну функцію — забезпечення єдності судової практики, розглядаючи справи, в яких мало місце неоднакове застосування норм судами касаційної інстанції. Водночас Верховний cуд України зможе постановляти рішення, яке буде остаточним і обов’язковим не тільки для сторін у справі, а й на всій території України для застосування у всіх правовідносинах, що виникають у державі», - переконаний Портнов.

Таким чином, судова реформа має привести статус Верховного cуду України у відповідність до вимог Конституції України, переконаний юрист.

«У зв’язку з цим кількість суддів Верховного cуду України поступово, з виходом суддів у відставку або переходом до інших судів, буде скорочено приблизно на таку, яку матиме новостворений Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ. Урешті-решт Верховний суд України складатиметься із двадцяти суддів», - пише Портнов.

Крім того, буде змінена система призначення суддів. «У процедурі призначення суддів вперше главою держави пропонується такий механізм, що дозволить будь-якій талановитій людині, навіть із найглухішого села, без знайомств і зв’язків, у конкурентний спосіб на прозорих засадах стати суддею, склавши анонімний іспит під пряму відеофіксацію цього процесу у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України», - впевнений Портнов.

«Проект також передбачає істотне посилення ролі суддівського самоврядування в системі судоустрою та підвищення значимості й незалежності органів, які відіграють основну роль у питаннях суддівської кар’єри та відповідальності, — Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Механізм формування цих органів забезпечить представництво у них більшості суддів, на необхідності чого неодноразово наголошували міжнародні експерти», - зазначив юрист.

Детальніше про це читайте в статті Андрія Портнова «Судова реформа розпочалася» у свіжому номері «ДТ»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі