Балога закликає демонополізувати нафтогазову галузь

Поділитися
Українську нафтогазову галузь необхідно демонополізувати, пише у своїй статті лідер партії "Єдиний центр" Віктор Балога, оцінюючи запропоновану президентом Віктором Януковичем Програму економічних реформ.

Українську нафтогазову галузь необхідно демонополізувати, пише у своїй статті лідер партії "Єдиний центр" Віктор Балога, оцінюючи запропоновану президентом Віктором Януковичем Програму економічних реформ.

За словами екс-голови президентського секретаріату, під час прочитання відповідного розділу програми у нього склалося враження, що одночасно метою і засобом запропонованих перетворень є благополуччя виключно одного господарюючого суб'єкта - "Нафтогазу".

При цьому Балога схвалив наміри нової влади встановити економічно обгрунтовані ціни і тарифи та припинити субсидування споживача.

"Незрозуміло інше: чому в програмі реформ, тобто ринкових перетворень, жодного слова немає про демонополізацію галузі, що передбачає можливість вибору і конкуренцію пропозиції. Це означає, що "Нафотогаз" і надалі залишатиметься єдиним імпортером і дистриб'ютором блакитного палива", - сказав він.

При цьому Балога нагадав, що на газовому ринку у більшості країн-членів Євросоюзу присутні щонайменше дві компанії-трейдери, причому одна з них - це незмінно великий транснаціональний гравець. Здебільшого ж газом торгують чотири-п’ять компаній.

Окрім того, вказує Балога, в Європі газ продають невеликими обсягами на біржах і за прямими угодами конкретним споживачам. "Там давно засвоїли, що спрощений доступ газових компаній на внутрішні ринки запобігає монополізму і унеможливлює диктат великих постачальників. Як наслідок, газ в європейські країни надходить не лише з Росії, а й із Норвегії, Великобританії, Алжиру, Нігерії, Катару і інших держав", - констатує він.

У зв'язку з цим Балога висловив здивування, чому Європа не стала прикладом для наслідування. "Моя гіпотеза така: влада категорично не хоче випустити цей бізнес із цупих рук держави, тобто, зі своїх, оскільки справа пахне не лише вуглеводнями, але і багатомільярдними баришами. Справді, до чого тут реформи"?, - відзначив він.

Детальніше читайте в статті Віктора Балоги "Зяючі пустоти" у свіжому номері "ДТ".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі