Хеловін у Львові буде справді страшним. Уперше за п’ять років львівські націонал-демократи спробували об’єднатися. Спасибі Партії регіонів

Поділитися
Вибори у Львові, як правило, проходять чесно. Ще з 1989 року, коли у Верховну Раду прорвалися перші рухівці-дисиденти...

Вибори у Львові, як правило, проходять чесно. Ще з 1989 року, коли у Верховну Раду прорвалися перші рухівці-дисиденти. Уточнимо, що «чесність» у даному разі певною мірою умовна, однак серйозних скандалів і справді не виникало. 2004-й рік до уваги не беремо. Тому нинішні події довкола утворення дільничних виборчих комісій стали справжнім шоком для більшості політичних сил регіону.

Спочатку факти. Претензії до міської виборчої комісії, висловлені різними партіями, можна розтягнути на кілька шпальт. Узагальнимо основні.

На засіданні, під час якого формувалися дільничні виборчі комісії, уповноваженим особам від політичних партій не було надано відомостей про персональний склад ДВК; у суботу, 16 жовтня, сплив термін передбаченої законом публікації у засобах масової інформації рішення Львівської міської виборчої комісії про утворення дільничних виборчих комісій (ДВК) із даними про їх особовий склад. Публікації не було; не було дотримано пропорційності представництва різних політичних сил при формуванні ДВК; Львівська міська виборча комісія відмовляла уповноваженим представникам партій у видачі копій протоколів про створення ДВК.

До складу ДВК, як з’ясувалося по факту, не потрапила переважна більшість представників, запропонованих львівськими партіями, натомість там знайшлося місце людям від Партії регіонів, Народної партії та представникам різноманітних сателітів, нікому у Львові невідомих. При цьому такі висновки доводиться робити, так би мовити, на око, оскільки партійної приналежності людей, котрі проводитимуть вибори у Львові, ТВК оголошувати, схоже, не має наміру.

Вражає і сам цинізм, із яким міська виборча комісія формувала ДВК. «Представниця Партії регіонів Світлана Александрова принесла нікому не відомі списки і запропонувала їх проголосувати. Запропоновано було проголосувати пакетом по всіх дільницях. Кількість членів ДВК обмежили 18 особами, хоча законом дозволено 24. Ані прізвищ, ані партійної приналежності членів комісій оголошено не було. Протести уповноважених осіб від партій були чемно вислухані, і на тому все скінчилося», — розповідає уповноважений у ТВК від «України Соборної» Андрій Волошин. Як наслідок, комісії сформували одним махом. І отримали, судячи з усього, те, що хотіли. Тобто прогнозовано повний бардак, який виникне на дільницях 31 жовтня. А що буде саме так, сумніватися не доводиться. Про те, що коїться тепер, «ДТ» розповіла одна з небагатьох членів ДВК, яка потрапила туди не за провладною квотою. «У середу відбувалося засідання дільничної виборчої комісії, більшість членів якої — досить молодого віку. В середньому 20 — 22 роки. Про якийсь досвід роботи у виборчому процесі взагалі говорити не доводиться. Як скласти протокол засідання, не мали уявлення не лише члени комісії, а й голова, його заступник та секретар. Однак найбільше вразило те, що після прохання голови ДВК до членів комісії відрекомендуватися і вказати причетність до тієї чи іншої політичної сили, більшість колег впали у ступор. Вони не змогли згадати, які саме партія чи кандидат у міські голови їх делегували у члени виборчої комісії. Відтак, голова ДВК дав завдання до наступного розвідати всім, яку ж усе-таки партію вони представляють», — розповіла член ДВК.

Кому вигідна така ситуація? У кожному разі, не тим, хто вирішив вимагати розпуску ТВК і приведення ситуації у правове поле. Чи хоча б у межі здорового глузду і мінімальної політичної коректності. А це — близько двох десятків політичних партій, лідери яких почасти один одного терпіти не можуть. Страх бути обкраденим у ніч Хеловіну об’єднав уже давно розсварених постпомаранчевих лідерів. Пересиливши взаємну неприязнь, вони навіть спромоглися створити об’єднання «За чесні вибори» і готуються до спільних акцій протесту вже у найближчу неділю.

Дебош, влаштований «Свободою» у ТВК, судові позови від РХП, «України Соборної» та УНП, розпалювання пристрастей, яке почало потроху виливатися на вулиці міста, примусило голову ОДА Василя Горбаля терміново скликати раду політичних сил регіону. Посиділи трохи, поговорили. Ображені випустили пару. Кандидат у мери і лідер обласних регіоналів Петро Писарчук, якого підозрюють у причетності до тенденційного формування комісій, укотре висловив подив, традиційно апелював до християнської моралі й видав розкішну фразу. Мовляв, найбільше про злодія кричить сам злодій. Якщо ж політики хочуть чесних виборів, то чого ж завелися про фальсифікації? Однопартієць Петра Івановича, спец зі шкільної програми Дмитро Табачник спокійно міг би внести глибинні думки свого колеги до підручника з філософії. Врешті всіх «заспокоїв» губернатор, пообіцявши, що забезпечить чесні вибори. Схоже, крім Писарчука, йому ніхто не повірив. У чому «невірні» могли переконатися вже протягом наступних двох днів, читаючи соломонове рішення Львівського окружного суду. Служителі Феміди встановили, що під час формування ДВК Львівською міською виборчою комісією було допущено грубі порушення (про порушення нічтоже сумняшеся говорив і сам голова ТВК литвинівець Ігор Сліпецький) при формуванні територіальних комісій. Але при цьому рішення ТВК залишено в силі!

Що буде далі? Очевидно, добитися перегляду складу ДВК уже не вдасться. В такому разі партіям, які у Львові в один день стали опозиційними, залишиться використати останній тиждень хіба для тотального піару на грунті можливих фальсифікацій. Хоч мінімальна, але втіха. Щодо узгоджених дій комітету «За чесні вибори», то, швидше за все, спільні дії завершаться уже на першому мітингу. Надто різні люди там зібралися. Якщо «Свобода», НРУ чи «Україна Соборна», у принципі, готові до радикальних дій, то їхні теперішні партнери з більш, ні їхню думку, «респектабельних» партій, швидше за все, боротимуться старим добрим і безрезультатним методом заяв, звернень та інших петицій.

А тим часом вибори у Львові під загрозою. Будь-які. Навіть за сценарієм регіоналів. Як визнав голова ТВК Ігор Сліпецький, комісії у день виборів можуть виявитися недоукомплектованими, оскільки 18 — 19-річні хлопчики та дівчата, вписані туди з подачі певних політичних сил, відвідуванням засідань себе не утруднюють. Можливо, дорослі дяді їм не досить дохідливо роз’яснили функції члена ДВК. А можливо, причина в іншому: юність, розумієте, — пиво, дискотеки, поцілунки. Яка до біса політика…

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі