100 000 доларів від Віктора Пінчука і сера Елтона Джона

Поділитися
PinchukArtCentre оголосив шорт-лист номінантів на премію Future Generation Art Prize 2010. До «реєстру» увійшов 21 здобувач...

PinchukArtCentre оголосив шорт-лист номінантів на премію Future Generation Art Prize 2010. До «реєстру» увійшов 21 здобувач. Молодим художникам із різних країн справді є за що поборотися. Адже 10 грудня нинішнього року буде винесено вердикт почесного міжнародного журі — і переможець «отримає все!» Тобто 100 000 доларів.

Значення художника може «визначатися» не тільки відрізаним вухом чи незаперечними шедеврами, як це сталося на прикладі долі великого Ван Гога, безумовного художнього генія (лише після смерті оціненого в «мільйони», а за життя часто голодного). Це «значення» можуть створювати і члени почесних журі, які визначають геніїв нашої з вами сучасності... Таким жити солодше. Вухо відрізати не обов’язково. Адже є за що боротися в цьому житті всіма своїми здоровими органами. За 100 000 доларів від філантропа Віктора Михайловича Пінчука... І його соратників, які увійшли до міжнародної ради Future Generation Art Prize 2010. Серед них — сам сер Елтон Джон, а також усесвітньо відомий художник Демієн Хьорст. У цьому ж списку — японський художник Такаші Муракамі, директор Центру Помпіду Альфред Пакеман і багато інших дивних людей.

Саму премію заснував фонд Віктора Михайловича. Присуджується вона раз на два роки. Мета очевидна: відкривати нові імена в арт-просторі, надаючи талантам «довгострокову підтримку» (звучить спокусливо).

Експозицію обраних уже відкрито. Нею можна буде помилуватися до 9 січня 2011 року. Серед номінантів на щедру премію значаться: Зіяд Антар (Ліван), Фікрет Атай (Туреччина), Чао Фей (Китай), Керен Сіттер (Ізраїль), Наталі Дюрберг (Швеція), Саймон Фуджівара та Емілі Уорділл (Великобританія), Ніколас Глобо (Південна Африка), Клеменс Холлерер (Австрія), Руно Лагомарсіно (Швеція), Сінтія Марчелле (Бразилія), уродженець Канади Гарет Мур, Мірсеа Ніколає (Румунія), Рубен Очоа (США), Вільфредо Прієто Гарсіа (Куба), Катерина Седа (Чехія), Гідо ван дер Верве (Нідерланди), Ніко Вашелларі (Італія), Йорінде Фойгт (Німеччина), Артем Волокітін (Україна), Гектор Замора (Мексика).

…Усього надійшло шість тисяч заявок від молодих художників зі 125 країн світу.

Відомо також, що переможець отримає 60 тис. доларів готівкою і 40 тис. доларів — як грант на створення майбутніх шедеврів.

Тут, звісно, знову спадає на згадку Ван Гог (або Піросмані, або й ще багато хто) — «не продается вдохновенье...». Тому що художній шедевр не завжди передбачає тільки грантову основу, а й... Що ж?

Можливо, і на це запитання знають відповідь у почесному міжнародному журі, до складу якого ввійшли: Даніель Бірнбаум (Швеція), Оквуї Енвезор (Нігерія), Юко Хасегава (Японія), Іво Мескіта (Бразилія), Екхард Шнайдер (Німеччина), Роберт Сторр (США), Аї Вейвей (Китай).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі