Ким (і чим) Україна світ обдарувала?

Поділитися
ЗОЛОТОМ СКІФІВ. Цей «дарунок» Америці виявився таким вагомим і істотним, що заговорили про нього навіть на дипломатичному рівні...

ЗОЛОТОМ СКІФІВ. Цей «дарунок» Америці виявився таким вагомим і істотним, що заговорили про нього навіть на дипломатичному рівні. Як відомо, ще при Вікторі Ющенку в США опинилася колекція скіфського золота з приватного музею «Платар». Експозиція безцінна. Якщо врахувати труди праведні чорних археологів та інших відповідальних колекціонерів. У Мінкульті кажуть, що до кінця 2010-го унікальні експонати так і не повернулися в засіки батьківщини. А в Музеї Сергія Тарути переконують: контракт «на перебування» наших експонатів спливає в 2012-му, і невдовзі золото повернеться на історичну батьківщину!

АНДРІЄМ ЖОЛДАКОМ. Як і раніше, «найскандальніший» український режисер, його провокаційні спектаклі в 2000-ні обурювали й розчулювали пересичену європейську буржуазію у Фінляндії, Румунії, Німеччині. Про недавнє його співробітництво з румунами («Життя з ідіотом») Київ говорив перелякано й екзальтовано. На підході естетська «Анна Кареніна» (разом із фінами).

ПИСЬМЕННИКАМИ-«ГРАНТОЇДАМИ». Успішні й на батьківщині і за її межами — Юрій Андрухович, Оксана Забужко — живуть не тільки «накладами» (своїх книжок), а й «грантами» (від зарубіжних інституцій). По суті, вони давно не тільки письменники, а більшою мірою — публіцисти-місіонери. Що теж важливо в наш, укотре, тяжкий час.

«ЩАСТЯМ МОЇМ». Фільм режисера Сергія Лозниці вперше в історії вітчизняного кінематографа опинився в головному конкурсі Каннського міжнародного кінофестивалю.

ДЕШЕВОЮ РОБОЧОЮ СИЛОЮ. За десять відлетілих років Україна стала одним суцільним знімальним майданчиком — для серіаловиробників з близького зарубіжжя. І невичерпним джерелом дешевої робочої (акторської) сили — для цих самих потреб. У телефільмі «Повернення Мухтара», який роблять тут, а показують скрізь, уже по п’ять разів перезнімалися практично всі артисти різних київських театрів...

ПОПСОЮ MADE IN UKRAUNE. Більш-менш успішні «десанти» нашої співочої ескадрильї на Євробаченні (Руслана, Сердючка, Лорак), безперечно, теж доносили світу звістку — про «загадкову українську душу».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі