ОБСЄ — наші можливості та ресурси

Поділитися
Лише місяць тому моя країна, Литва, почала головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Лише місяць тому моя країна, Литва, почала головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Завдання очолювати організацію, яка складається з 56 держав-учасниць, - це величезна відповідальність: відповідальність наблизити до реальності недавно сформульоване в Астані головами держав та урядів бачення «вільної, демократичної, спільної та неподільної Євроатлантичної і Євразійської безпекової спільноти, яка простягається від Ванкувера до Владивостока і основана на погоджених принципах, спільних зобов’язаннях та спільних цілях».

Лише через два роки перед Україною стоятиме таке ж саме завдання. Я сподіваюся на тісну співпрацю з керівництвом України у процесі підготовки до вашого головування в ОБСЄ. Я впевнений, що Ірландія, яка головуватиме в організації у 2012 році, також готова зробити всій внесок. Важливо, аби наші країни, так само як і Казахстан, що головував в організації у 2010-му, працювали спільно задля забезпечення ефективності важливої роботи ОБСЄ. Це є нашим обов’язком перед понад мільярдом людей, які проживають у регіоні ОБСЄ.

Я з цікавістю чекаю на мій завтрашній візит в Україну, коли я зможу більше дізнатися про виклики, які наразі стоять перед вашою країною, і про те, як ОБСЄ може допомогти. Спільними зусиллями держави-учасниці ОБСЄ напрацювали безпрецедентні зобов’язання у таких сферах, як зміцнення верховенства права, сприяння належному урядуванню та забезпечення поваги до прав людини, включно з гарантією свободи ЗМІ. Повністю дотримуватися цих зобов’язань не завжди легко, але ОБСЄ має знання і досвід, щоб допомогти. Для підтримки всіх держав-учасниць у цьому плані створено такі інститути ОБСЄ як Бюро демократичних інституцій та прав людини, Представник з питань свободи ЗМІ та Верховний комісар у справах національних меншин.

У вас в Україні є ще один ключовий ресурс, це - Координатор проектів ОБСЄ. Протягом 2008 - 2010 років у рамках проекту, що виконувався спільно з іншими партнерами, у тому числі з Європейським Союзом, офіс Координатора підготував приблизно 90?тис. членів виборчих комісій. Ми високо цінуємо тісну співпрацю між органами влади та Координатором проектів і з нетерпінням очікуємо на подальшу спільну роботу над зміцненням виборчих процесів, сприянням ґендерній рівності та забезпеченням свободи ЗМІ. Ми також маємо намір надати Верховній Раді експертно-консультаційну допомогу у розробці законодавства. Крім того, ми високо цінуємо нашу тісну співпрацю з громадянським суспільством України. Громадянське суспільство та вільні ЗМІ відіграють важливу роль, «допомагаючи нам забезпечити повне дотримання прав людини, основних свобод, принципів демократії та верховенства права, включно з вільними та справедливими виборами», - як було погоджено президентом Януковичем і його колегами в Астані.

ОБСЄ також допомагає Україні протистояти серйозним загрозам у сфері безпеки та екології: ми допомагаємо з утилізацією надлишкових запасів меланжу, високотоксичного компоненту ракетного палива, що зберігається по всій країні в контейнерах, які зазнають ерозії. Велике витікання цієї отруйної речовини могло б мати трагічні наслідки, хоч би де це сталося. Завдяки роботі, проведеній у рамках проекту ОБСЄ в Україні, протягом кількох місяців цю загрозу буде усунуто на території всієї Західної України. Ми плануємо завершити утилізацію всіх наявних запасів меланжу в країні до літа 2012 року, коли Україна прийматиме чемпіонат Європи з футболу.

Ця робота, як і вся діяльність ОБСЄ, спрямована на забезпечення безпеки для всіх у нашому регіоні. Таким було бачення наших попередників у Гельсінкі в 1975 році, коли вони підписували Гельсінкський Заключний акт. І це бачення було ще раз підтверджене нашими лідерами лише два місяці тому на саміті в Астані. Тепер перетворення окресленої мети на реальність залежить від нас - Литви, України та інших 54 держав-учасниць ОБСЄ. Ми можемо це зробити тільки спільними
зусиллями.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі