Цушко думати буде

Поділитися
Дежавю. Знову міністр Бойко, знову бензин, ціновий коридор, знову в усьому «винуваті» нафтотрейдери-змовники.

Дежавю. Знову міністр Бойко, знову бензин, ціновий коридор, знову в усьому «винуваті» нафтотрейдери-змовники... Увесь час запитуєш себе: «Який сьогодні рік - 2004-й, 2006-й чи 2011-й?» Адже все це вже було...

Проте стався несподіваний збій. Всупереч очікуванням, 15 березня Антимонопольний комітет України вкотре (вже в четвертий раз) переніс винесення рішення у справі про узгоджені антиконкурентні дії на ринку нафтопродуктів у грудні 2010 року. На брифінгу для преси держуповноважений АМКУ Микола Бараш повідомив, що на засіданні комітету, яке відбулося перед брифінгом, оператори ринку нафтопродуктів надали нові документи, що потребують обов’язкового вивчення відповідно до встановленої процедури.

Цей факт був не єдиним і далеко не головним на засіданні Антимонопольного комітету того дня. «Вперше за моєї пам’яті в засіданні комітету за цілком конкретною справою взяли участь сторонні особи, що є абсолютно протизаконним», - розповів юрист однієї зі сторін справи.

Йдеться про представників Міненерговуглепрому, які прибули з двома конкретними пропозиціями: негайно нарахувати максимально можливі штрафи на мережі автозаправок ОККО, WOG, Shell і вивести з-під санкцій двох фігурантів грудневої справи - компанії «Кершер» (операторів роздрібної мережі ТНК-ВР в Україні) і «ЛУКОЙЛ-Україна».

Милосердя Міненерго, певне, пояснюється тим, що дві зазначені структури лояльні до прохань міністерства. Річ у тому, що 11 березня міністр Юрій Бойко постановив утримувати роздрібні ціни в межах 9,5 грн./л на бензин А-95 і 9,0 грн./л на дизельне паливо. Крім представництв російських компаній, які знизили ціни на своїх бензоколонках, до «рекомендації» дослухалася ще одна, але найбільша мережа країни - групи «Приват». Правда, щоб досягти зазначеного рівня, їй довелося не знижувати, а різко підняти ціни на своїх 1554 АЗС, що становить 25% від загальної кількості станцій у країні (зокрема, бензин А-76 подорожчав на 60 коп./л). Інші великі мережі задовольнити «каприз» міністерства не знайшли можливості.

«Впевнено заявляємо про те, що всі АЗС, які не входять до мереж нафтопереробних компаній, при встановленому граничному рівні 9,5 грн./л на бензин А-95 і 9,0 грн./л на дизпаливо при торгівлі заводським продуктом зазнають збитків у розмірі 50-70 коп./л», - йдеться в заяві Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України.

Антимонопольний комітет опинився в дуже делікатній ситуації. З одного боку, «крові» неслухняних бензинових «кровосісів» вимагає Міненерго та традиція попередніх років, коли слідом за заявами міністрів і прем’єрів комітетники брали під козирок і виписували багатомільйонні штрафи. З іншого - в розглянутий АМКУ період роздрібні ціни на нафтопродукти в Україні рухалися в повній відповідності з оптовими і світовими, це вже підтвердили і вітчизняні, й зарубіжні котирувальні агентства.

Аргументи фахівців АМКУ, озвучені під час брифінгу 15 березня, виглядають, скажімо так, непереконливо. Вказує на це і кількаразове перенесення оголошення рішення у цій справі в січні-лютому.

Остаточно руйнує хибку основу цієї справи вимога Міненерго винести за дужки мережі ТНК і «ЛУКОЙЛу». По-перше, без цих мереж «колективна монополія» виглядатиме якось уже зовсім блідою. Вийде, що «змовилися» всього близько 14% АЗС проти 20% (у початковому варіанті претензій). По-друге, саме по собі «виключення» когось із «грудневої» справи через «березневі» обставини погано пахне. І цей душок неминуче веде до фактичного «розгрому» АМКУ в суді, тому що трейдери уже вивчили антимонопольне законодавство не гірше, ніж фахівці Антимонопольного комітету засвоїли основи функціонування паливного ринку.

Перспектива «нафтосправи» сумнівна. Відповідати за ще один провал доведеться тільки АМКУ, тоді як Міненерго формально стосунку до цього не матиме...

Голова Антимонопольного комітету Василь Цушко взяв чергову паузу. Подумати є над чим.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі