Ракетний крейсер-довгобуд більше не «Україна»

Поділитися
Постанова Верховної Ради України про присвоєння назви «Україна» відповідному ракетному крейсеру втратила чинність. За це у вівторок, 6 липня, проголосувало 247 народних депутатів із 428 зареєстрованих у залі.
Постанова Верховної Ради України про присвоєння назви «Україна» відповідному ракетному крейсеру втратила чинність. За це у вівторок, 6 липня, проголосувало 247 народних депутатів із 428 зареєстрованих у залі. Ракетний крейсер "Україна" (перейменований у 1998 році, до цього - "Адмірал флоту Лобов", до цього - "Комсомолець") був закладений на потужностях Суднобудівного заводу ім. 61 комунара у 1984 році за замовленням ВМФ СРСР і повинен був стати четвертим кораблем проекту 1164, відомого під назвою "Атлант". У 1990 році крейсер було спущено на воду, у 1996-му його добудову було припинено у зв'язку з відсутністю фінансування. У 2000-2001 рр. крейсер планувалося увести до складу ВМС України, однак пізніше було визнано відсутність доцільності корабля такого класу для українських ВМС. У даний час крейсер залишається на балансі заводу-виготовлювача. Згідно з озвученими раніше даними, утримання крейсера коштує майже 5 мільйонів гривень на рік. На різних етапах у числі потенційних покупців крейсера розглядалися РФ, КНР, Індія. У 2005 році під час переговорів міністрів оборони України та РФ у Москві було ухвалено рішення не добудовувати крейсер із причини відсутності потреби у даному військовому кораблі. Президент України Віктор Янукович за підсумками зустрічі з президентом РФ Дмитром Медведєвим у травні в Києві повідомив, що РФ добудує ракетний крейсер "Україна". Навесні 2010 року член комітету Держдуми РФ з оборони Михайло Ненашев заявив про можливість включення крейсера "Україна" до складу ВМФ РФ. Повна водотоннажність крейсера - 11280 тонн, довжина - 187 м, найбільша ширина - 28 м, углибка за повної водотоннажності - 6,25 м. Дальність плавання - 7500 миль. Сумарна потужність головної газотурбінної енергетичної установки - 110 000 к.с. У числі особливостей проекту - висока питома оснащеність крейсера озброєнням. Зокрема, він повинен був бути оснащений ударним ракетним, зенітним ракетним, артилерійським, торпедним, протичовновим і протиторпедним, радіотехнічним та авіаційним озброєнням.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі