Бойко запевнив, що суттєвих змін ціни природного газу для української промисловості в 2010-2011 рр. не передбачається

Поділитися
Суттєвих змін ціни природного газу для української промисловості у 2010-2011 рр. не передбачається. Про це в інтерв'ю газеті «Сегодня», опублікованому у понеділок, 2 серпня, заявив міністр палива та енергетики України Юрій Бойко.

Суттєвих змін ціни природного газу для української промисловості у 2010-2011 рр. не передбачається. Про це в інтерв'ю газеті «Сегодня», опублікованому у понеділок, 2 серпня, заявив міністр палива та енергетики України Юрій Бойко.

«Суттєвих змін у ціні для промисловості не передбачається, тому що не очікуємо різких коливань нафти, до якої прив'язується ціна газу. У липні вона залишилася незмінною (234 долари за 1 тис. куб. м). Можливі зміни на 3-4% у той чи інший бік», - сказав він.

Говорячи про ціни на газ для населення, міністр зазначив, що «ми зараз виходимо із цінами на російський рівень, отримуємо тарифи, які діють у Росії (у нас поки в середньому 580 гривень за 1000 куб. м, у них - 870, причому їхній уряд збирається підняти ціну газу для населення до 1600 гривень)». Бойко нагадав, що Кабінет міністрів України передбачив механізм компенсації цього підвищення: для працездатних витрати на житлово-комунальні послуги не повинні перевищувати 15% доходів, для пенсіонерів - 10%.

У той же час він висловив думку, що тарифи на комунальні послуги знизяться або як мінімум вони не будуть підвищуватися у випадку, якщо газу власного видобутку у балансі країни стане більше.

Говорячи про модернізацію газотранспортної системи України, Бойко сказав: «Є технічний план реконструкції, наша делегація працює за ним із Євросоюзом для отримання на ці роботи пільгові кредити. За три роки треба замінити трубопроводів на суму приблизно 300 млн доларів і ще 800 млн доларів піде на заміну 60 газоперекачувальних агрегатів і пов'язаної з ними структури. Це дозволить зекономити приблизно мільярд кубів газу цього року і ще 500 млн наступного. У результаті використовуємо для перекачування газу до Європи не 4, а 3 млрд кубів газу, який ми купуємо у Росії».

Міністр повідомив також, що тривають переговори щодо консорціуму для експлуатації ГТС. «Переговори йдуть, ми хочемо отримати гарантії з боку «Газпрому», що будуть достатні обсяги транзиту (не менше 100 млрд куб. м газу на рік). Умови, які ми пропонуємо, дозволяють сподіватися, що про консорціум домовимося, але оголошувати їх рано», - підкреслив голова Мінпаливенерго.

Він відзначив також, що переговори з Росією спрямовані на те, щоб Україна не залишилися в стороні від транспортних потоків російського газу.

«Попереду непрості переговори, оскільки процес там за 5 років, поки Росія займалася «Південним потоком», зайшов дуже далеко. Там вже йде узгодження проектів. А «Північний потік» вийшов на територію Німеччини з моря, його не зупинити. Але він нам і не конкурент, якщо «Газпром» буде освоювати Штокманівське родовище. Якщо ні, це безпосередньо торкається (зменшує) обсягів, які перекачують через Україну. Що стосується «Набукко», то він для нас не є небезпечним, тому що через «Набукко» йде газ із Азербайджану (до Туреччини) та з Туркменії (до Китаю). Для нас основна проблема - «Південний потік», - підсумував Бойко.

Нагадаємо, відпускні ціни на природний газ для населення і для підприємств теплокомуненерго із 1 серпня 2010 збільшено на 50%.

За матеріалами «Сегодня»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі