Доку Умаров передумав відходити і звільнив прес-секретаря

Поділитися
Лідер "Кавказького емірату" Доку Умаров усунув прес-секретаря бойовиків Мовладі Удугова від обов'язків у зв'язку з публікацією на початку серпня відеоролика, де Умаров оголосив про відхід від керівництва кавказькими сепаратистами і призначення наступника.

Лідер "Кавказького емірату" Доку Умаров усунув прес-секретаря бойовиків Мовладі Удугова від обов'язків у зв'язку з публікацією на початку серпня відеоролика, де Умаров оголосив про відхід від керівництва кавказькими сепаратистами і призначення наступника.

Текст наказу про тимчасове відсторонення Удугова був опублікований на одному із сайтів сепаратистів, діяльність якого, за даними російських ЗМІ, контролюється інформаційно-аналітичною службою "Кавказького емірату".

Відеозапис, де Умаров говорив про свій відхід, ймовірно, був призначений для внутрішнього використання - побачивши її, лідери регіональних відділень "емірату" повинні були висловити емірові Умарову свої думки з цього приводу. Судячи з усього, не всі бойовики підтримали відхід Умарова, тому йому довелося дезавуювати повідомлення.

З яких причин призначений для внутрішнього використання запис потрапив на підконтрольні бойовикам сайти, не відомо. Варто відзначити, що у спростуванні Умаров назвав повідомлення про свою відставку сфабрикованим. Хто і з якою метою його сфабрикував, лідер бойовиків не розповів.

Доку Умаров, якому зараз 46 років, - один з небагатьох вцілілих лідерів бойовиків, які домагалися незалежності Чечні від Росії. У 1996-1999 роках у сепаратистському «уряді Ічкерії» він обіймав посаду міністра безпеки.

Лідером чеченських сепаратистів він став після вбивства у ході спецоперації Абдул Халіма Сайдуллаєва у травні 2006 року. Після цього він не раз заявляв про свою відповідальність за масштабні теракти на території Росії, в тому числі за підрив потягу «Невський експрес» у 2009 році, коли загинули 26 людей, а також за вибухи в московському метро у березні цього року, що забрали 39 життів .

Вважають, що він зіграв помітну роль і в організації серії рейдів бойовиків на території Інгушетії у червні 2004 року, у тому числі в нападі на Назрань, коли загинули більше 90 осіб. Окрім того, Умарова підозрюють у причетності до викрадань людей у самій Чечні, а також до вбивств чеченців, які співпрацювали з промосковською владою.

Місцезнаходження та роль Мовладі Удугова у діяльності незаконних бандформувань на Північному Кавказі незрозумілі. На початку 1990-х років він був особистим прес-секретарем лідера сепаратистів Джохара Дудаєва і міністром друку самопроголошеної республіки Ічкерія. За непідтвердженими даними, в даний час Удугов ховається у Туреччині або Бахрейні і до діяльності кавказьких сепаратистів не має практично ніякого відношення.

За матеріалами Граней.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі