ВООЗ офіційно оголосила про закінчення пандемії «свинячого» грипу

Поділитися
Всесвітня організація охорони здоров'я у вівторок, 10 серпня, офіційно оголосила про закінчення пандемії так званого «свинячого» грипу А/H1N1, оголошену більше року тому. З відповідною заявою виступила голова ВООЗ Маргарет Чен.
Всесвітня організація охорони здоров'я у вівторок, 10 серпня, офіційно оголосила про закінчення пандемії так званого «свинячого» грипу А/H1N1, оголошену більше року тому. З відповідною заявою виступила голова ВООЗ Маргарет Чен. «Рівня тривоги "пандемія" у світі більше немає. Зараз ми увійшли до пост-пандемічного періоду», - повідомила вона. Чен додала, що рішення про скасування режиму пандемії було ухвалено на підставі оцінок експертів. З моменту початку спалаху «свинячого» грипу у квітні 2009 року померли 18 тисяч 449 людей. Проте останнім часом рівень смертності різко впав. Так, за даними ВООЗ, за останні два місяці у світі зареєстровано лише 300 летальних результатів. Нагадаємо, перші спалахи нового штаму вірусу грипу, який згодом отримав назву «свинячого», були зафіксовані на початку 2009 року у Мексиці та США. Уже наприкінці квітня того ж року ВООЗ на екстреному засіданні підвищила рівень загрози до пандемічного, з 4 до 5 балів (із 6 можливих). А вже у червні 2009 року через стрімке поширення вірусу організація оголосила про пандемію «свинячого» грипу, першу за останні 40 років. Перші випадки захворювання на «свинячий» грип в Україні були зафіксовані восени 2009 року. Тоді ж почалася паніка серед населення, що побоюється стрімкого розповсюдження захворювання. Тим не менше, за даними МОЗ станом на кінець лютого 2010 року, за цей період в Україні близько 5,6 мільйона людей хворіли застудою, грипом, ГРВІ та ускладненнями (пневмонією). При цьому в країні було підтверджено 4500 випадків «свинячого» грипу. При цьому, як писало «ДТ», за даними держпідприємства «Укрвакцина», більша частина медичного обладнання та ліків, закуплених восени минулого року для боротьби з епідемією «свинячого» грипу, залишилися невикористаними. Зокрема, за станом на 31 березня 2010 року, тест-системи вартістю 4 млн. 919 тис. гривень, що складає 99,2% від загальної кількості закуплених тест-систем, виявилися не використаними, і зберігаються на санстанції та складах «Укрвакцини». Схожа ситуація і з препаратом Озельтамівір (відомим також під комерційною назвою таміфлю). За даними «Укрвакцини», на 31 березня 2010 року в регіонах використали цього препарату на суму 15,3 млн. грн., а це лише 10,4% від загальної кількості поставок.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі