Митниця буде перевіряти все заявлене до експорту зерно

Поділитися
Внаслідок масштабних махінацій з якістю експортованого з України зерна, Державна митна служба планує здійснювати ретельну перевірку 100% заявленого до експорту зерна. Про це заявив на прес-конференції заступник голови Держмитслужби Сергій Сьомка.
Внаслідок масштабних махінацій з якістю експортованого з України зерна, Державна митна служба планує здійснювати ретельну перевірку 100% заявленого до експорту зерна. Про це заявив на прес-конференції заступник голови Держмитслужби Сергій Сьомка."Раніше в основному перевіркам піддавалися імпортні операції, тепер ми включили і експортні, особливо експорт сільгосппродукції як сезонного товару", - повідомив Сьомка. Він нагадав, що Держмитслужба, в межах своїх повноважень, має право здійснювати перевірку достовірності документів, що подаються при вивезенні товарів за межі України, а також відбирати проби і зразки товарів для проведення експертизи. При цьому неупередженість досліджень досягається шляхом залучення незалежних експертів, упевнений митник. Загалом, із майже 150 тисяч тонн зерна, які сьогодні завантажені на судна та заявлені до митного оформлення з метою вивезення за межі України, майже четверта частина виявилася такою, що заявлена за помилковим даними, - зазначив заступник голови Держмитслужби. Зокрема, за результатами перевірок, на сьогодні було порушено чотири кримінальні справи на загальну суму майже 7 мільйонів доларів. При цьому мова йде про експорт пшениці в обсязі майже 35 тисяч тонн. Три з названих справ були порушені проти українських експортерів зерна - ПП "Агроекстра", ПП "Серна", ПП "Віталмар Агро". "Заявлене до митного оформлення як" пшениця 5-6 класу "зерно виявилося 2-3 класу якості", - відзначають митники. Четверту кримінальну справу було порушено стосовно українського експортера ТОВ "Альфред С. Топфер Інтернешнел". Зернотрейдер заявив до митного оформлення зерно як "пшеницю 3-го класу". Однак експертиза підтвердила 5-й клас якості пшениці. Зараз, повідомили у Держмитслужбі, справи передані до СБУ для подальшого виробництва. "Всі ці випадки свідчать про спроби нечесних експортерів "гратися" з якістю зерна, - відзначають у Держмитслужбі. - Чи для того, щоб з України вивезти продовольче зерно, а залишити полову, уникнути таким чином повноти оподаткування, та ще й одержати надприбутки, або для того, щоб, видавши фуражне зерно за високоякісну пшеницю, незаконно відшкодувати ПДВ з бюджету. І в тому і в іншому випадку збитки несе держава". Сьомка також вважає, що в рамках започаткованих кримінальних справ обов'язково повинна бути дана оцінка і встановлена причетність посадових осіб Державної інспекції з контролю якості сільгосппродукції, які нібито давали фальсифіковані висновки щодо якості та сортності зерна. Нагадаємо, раніше і Генеральна прокуратура Україна почала перевірку дотримання законів, що регулюють порядок функціонування ринку зерна, у тому числі експорту.

За матеріалами Держмитниці

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі