Проїзд у київському метро у 2011 може подорожчати на 40 копійок

Поділитися
Київська влада поки що не розглядає ймовірність підвищення тарифу на проїзд у метро. Це може відбутися тільки після того, як стануть відомі фінансові показники бюджету столиці на 2011 рік. Про це у середу, 22 вересня, заявив начальник Головного управління з питань цінової політики Київської міської держадміністрації (КМДА) Василь Яструбинський.

Київська влада поки що не розглядає ймовірність підвищення тарифу на проїзд у метро. Це може відбутися тільки після того, як стануть відомі фінансові показники бюджету столиці на 2011 рік. Про це у середу, 22 вересня, заявив начальник Головного управління з питань цінової політики Київської міської держадміністрації (КМДА) Василь Яструбинський.

«Я не можу дати відповідь на питання, яке зараз висить у повітрі: чи збираємося ми підвищити ще тарифи. Моя особиста думка як економіста: я вважаю, що тарифи повинні підвищуватися, вірніше, змінюватися відповідно до тієї економічної ситуації, яка складається в країні. Це стосується не тільки метрополітену», - зазначив Василь Яструбинський.

Чиновник при цьому звернув увагу на те, що нові тарифи, у разі підняття метрополітеном питання про їх введення, повинні бути узгоджені з Мінекономіки і Мінтрансом. Якщо мерія отримає відповідні підрахунки і матеріали щодо підвищення тарифів до економічно обгрунтованого рівня, тобто до 2,4 грн., то, за словами начальника управління КМДА з питань цінової політики, вони будуть розглянуті міською владою і передані до міністерств.

У той же час, Василь Яструбинський зазначив, що на сьогоднішній день фахівці мерії не розглядають питання обгрунтованості тарифів на рівні 2,4 грн. За його словами, відповідні розрахунки метрополітен зможе подати лише тоді, коли стануть відомі фінансові показники бюджету столиці на наступний рік.

Нагадуючи про рішення суду, у зв'язку з яким відбулося недавнє підвищення тарифу на проїзд у київському метро, чиновник пояснив, що столична влада не подала судову касацію, оскільки в бюджеті Києва на поточний рік немає грошей на покриття великих збитків метрополітену через невідповідність тарифів собівартості перевезення.

За даними Василя Яструбинського, останній рік, коли метрополітен не працював збитково, - це 2000-й, коли було встановлено тариф на проїзд в метро на рівні 50 копійок, оскільки цей тариф відповідав собівартості перевезення пасажира і відповідав їй тільки протягом одного року.

«І потім, із 2000 року до 2008 року - 8 років тарифи не підвищувалися, і метрополітен почав зазнавати безпосередніх збитків», - сказав начальник управління КМДА з питань цінової політики, відзначивши, що ця ситуація особливо загострилася в останні роки, коли метрополітен не мав можливості оновлювати свій рухомий склад і почав шукати додаткові можливі шляхи економії.

За даними чиновника, збитки метро у 2008 і 2009 роках становили сотні мільйонів гривень, зокрема, торік - 205 млн грн.

Василь Яструбинський також заявив, що міській владі не дозволили з політичних мотивів у 2008 році ввести економічно обгрунтований тариф, і метрополітен, виходячи з цієї ситуації, звернувся до суду для вирішення проблеми.

«Суд ухвалив рішення, що оскільки тарифи є збитковими, в бюджеті коштів на відшкодування цього збитку немає, вони відсутні, не передбачалися ані в державному, ані в місцевому бюджетах, то необхідно повернутися до 2 грн., що міська влада і зробила», - підкреслив він.

У той же час, начальник управління КМДА з питань цінової політики заявив, що на сьогоднішній день тариф у 1,7 грн. великого значення для метрополітену вже не має, оскільки, згідно з розрахунком, на рік він дасть можливість отримати додатково 70-80 млн грн., тоді як збитки підприємства будуть складати, як і в минулому році, понад 200 млн грн. Таким чином, за словами Василя Яструбинського, метрополітен залишається збитковим, і проблема не вирішена.

Нагадаємо, проїзд у київському метро подорожчав до 2 грн. із 6 вересня. При цьому вартість проїзних квитків всіх видів залишилася незмінною. Придбані раніше жетони (синього кольору) є чинними.

За матеріалами УНІАН

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі