До Ірану було запущено унікальний комп'ютерний вірус

Поділитися
До Ірану запущено один з найбільш технічно досконалих комп'ютерних вірусів у світі Stuxnet. На думку експертів, вірус було направлено на зрив роботи ключових об'єктів інфраструктури.

До Ірану запущено один з найбільш технічно досконалих комп'ютерних вірусів у світі Stuxnet. На думку експертів, вірус було направлено на зрив роботи ключових об'єктів інфраструктури.

Фахівці в комп'ютерній сфері вважають, що рівень реалізації й якості вірусу говорить про те, що написати його можна було тільки за державним замовленням.

За оцінками експертів, це перший відомий вірус, створений для зриву роботи реальних об'єктів інфраструктури, таких як електростанції, водоочисні споруди й промислові підприємства.

На відміну від звичайних вірусів, цей «хробак» націлений на системи, які, як правило, не під’єднано до інтернету з міркувань безпеки. Тому вірус поширюється по машинах з операційною системою Windows через порти USB - за допомогою заражених флеш-карт й інших подібних пристроїв.

Потрапивши в машину, що входить до внутрішньої мережі компанії, вірус визначає специфічну конфігурацію програмного забезпечення промислового контролю. Після цього код може змінювати зміст так званого ПЛК (програмованого логічного контролю) й давати підключеному до мережі промисловому обладнанню нові команди.

«Вірус вмикає й вимикає двигуни, стежить за температурою, вмикає охолодження, якщо датчик показує перевищення певної температури», - пояснює співробітник компанії Symantec Ліам О'Мораху.

«Той факт, що випадків зараження в Ірані значно більше, ніж де б то не було в світі, наводить на думку, що цей вірус націлений конкретно на Іран, і що в Ірані є щось, що є надзвичайно важливим для того, хто цей вірус написав», - зазначив Ліам О'Мораху, який займається цим вірусом з моменту його виявлення.

Дехто висловлював припущення, що вірус могло бути націлено на зрив роботи Бушерської АЕС або підприємства зі збагачення урану в Натані.

Однак О'Мораху й інші - зокрема, експерт з безпеки Брюс Шнейер - вважають, що для висновків про те, з якою метою створено вірус і хто може бути його автором, даних поки недостатньо.

За даними Symantec, в Індії та Індонезії цей вірус теж трапляється досить часто.

Вірус було виявлено в червні 2010 року й з того часу він став об'єктом інтенсивного вивчення.

За матеріалами Би-Би-Си

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі