КСУ визнав неконституційною політреформу-2004

Поділитися
© ZN.UA

Конституційний суд України визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» №2222-IV у зв'язку з порушенням конституційної процедури його розгляду і прийняття.

Ухвалене напередодні рішення було оприлюднено у п'ятницю, 1 жовтня.

У рішенні КСУ сказано, що була порушена процедура прийняття закону №2222-IV. Зокрема вказується, що 8 грудня 2004 року Верховна Рада прийняла законопроект №4180 (пізніше закон №2222) із поправками, на які суд не надавав висновки, що є порушенням процедури.

Визнання неконституційною політреформи 2004 року означає відновлення діючих до прийняття закону №2222 норм Конституції з дня прийняття рішення - 30 вересня 2010 року.

«Конституційний суд виходить з того, що визнання неконституційним закону №2222 у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття означає поновлення дії попередньої редакції норм Конституції, які були змінені, доповнені та виключені законом №2222», - йдеться у рішенні.

Відповідно до рішення суду, на органи державної влади покладено обов'язки щодо виконання даного рішення стосовно приведення нормативно-правових актів відповідно до Конституції України від 27 червня 19996 року в редакції, яка існувала до внесення до неї змін законом «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року.

Рішення КС є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Нагадаємо, у 2004 році Рада прийняла закон № 2222-IV, який передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень парламенту до 5 років.

Внесені у 2004 році зміни до Основного закону набули чинності у 2006 році.

14 липня в КСУ було направлено подання за підписом 252 народних депутатів, в якому вони просять КС перевірити на відповідність Конституції закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року, N2222-IV. 20 липня стало відомо, що КСУ відкрив провадження у даній справі.

Конституційний суд 23 вересня 2010 приступив до розгляду справи щодо політреформи 2004 року.

Президент Віктор Янукович напередодні заявив, що готовий виконати будь-яке рішення КСУ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі