"Репортери без кордонів": Україна стрімко втрачає свободу преси

Поділитися
У щорічному рейтингу свободи преси, який складає міжнародна організація "Репортери без кордонів" Україна опустилася на 41 позицію. У той же час Росія повернулася на рівень 2008 року.

У щорічному рейтингу свободи преси, який складає міжнародна організація "Репортери без кордонів" Україна опустилася на 41 позицію. У той же час Росія повернулася на рівень 2008 року.

Автори документа пов'язують різке падіння України в рейтингу (з 90-го на 131-е місце) зі "стабільним погіршенням" свободи преси з моменту обрання Віктора Януковича президентом у лютому 2010 року. В українські медіа, на думку "Репортерів без кордонів", повертається цензура, присутні також конфлікти інтересів. Філіппіни, Україна, Греція і Киргизстан є лідерами з падіння рівня свободи преси в поточному році.

Автори доповіді пов'язують відносне поліпшення позицій Росії (вона перемістилася з 153-е на 140-е місце) з тим, що у 2010 році не було таких гучних злочинів щодо представників ЗМІ, як на рік раніше.

"Репортери без кордонів" відзначають, що в цілому ситуація зі свободою преси в Росії не змінилася: "контроль над системою не слабшає, панує повна безкарність в тому, що стосується злочинів проти журналістів".

Основні тенденції, які проявилися найбільш яскраво в нинішньому рейтингу "Репортерів" - втрачає позиції Європа, яка традиційно займає верхні місця, а кількість країн, де журналістом бути "найгірше", зросла із трьох до десяти.

Серед 27 членів Євросоюзу 13 держав входять до першої двадцятки списку, причому країни Північної Європи утримують лідерство вже не перший рік. Однак інші 14 країн отримали відносно низькі місця - Італія опинилася на 49-му місці, Румунія - на 52-му, а Греція і Болгарія спільно зайняли 70-у позицію.

Автори доповіді відзначають, що розрив між європейськими "відмінниками" і "двієчниками" лише збільшується. Окремо підкреслюються проблеми, з якими стикаються представники ЗМІ у Франції та Італії: серед них порушення права на збереження в таємниці джерел і висловлення неповаги до журналістів з боку влади.

Виділяються також чотири комуністичних режими, що існують в Азії: всі вони увійшли до списку з 15 країн, де преса зазнає утисків найбільше. Це КНДР, Китай, В'єтнам і Лаос.

До трьох антилідерів, замикають рейтинг "Репортерів" в останні роки - Еритреї, Північної Кореї і Туркменістану - приєдналися Бірма, Руанда, Ємен, Китай, Судан, Сирія, Бірма та Іран. "Стає все складніше сказати, в якій з цих країн гірша" ситуація зі свободою преси, йдеться в доповіді.

Вперше за час публікації рейтингу з 2002 року в десятці найбільш ворожих до журналістів держав немає Куби - завдяки тому, що влітку були звільнені 14 журналістів і 22 цивільних активіста. Однак цензура і репресії в кубинській пресі збереглися, вважають "Репортери без кордонів".

Не радує авторів рейтингу і ситуація на іншому пострадянському просторі.

Білорусія змістилася з 151-го місця на 154-е: як наголошується в доповіді, вона намагається зберегти одночасно два стратегічні партнерства, з Росією та Євросоюзом, при цьому не робить кроків назустріч громадянському суспільству і напередодні президентських виборів продовжує чинити тиск на нечисленні незалежні ЗМІ.

Перспективи Середньої Азії виглядають ще більш гнітюче. Туркменістан стоїть на 176-му місці, Узбекистан продовжує утримувати сто шістдесят третю позицію, істотно погіршилася ситуація в Казахстані та Киргизії (162-е і 159-е місця відповідно).

Астана піддалася критиці у зв'язку з неодноразовими утисками прав ЗМІ та журналістів, які збіглися із головуванням в ОБСЄ і привернули до себе додаткову увагу.

Позиції Бішкека послабшали після квітневої зміни влади в країні і етнічних конфліктів у червні.

Втратили позиції в рейтингу і всі без винятку країни Балтії, однак їх відрив від колишніх сусідів із СРСР, як і раніше вражає: Латвія зайняла 30-е місце (14-е в минулому році), Литва - 13-е (раніше 10-е) , Естонія - 9-е (6-е місце в рейтингу 2009 року).

За матеріалами Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі