Мін'юст: Обов'язкова реєстрація договорів оренди не поширюється на житло

Поділитися
Міністр юстиції України Олександр Лавринович підписав наказ про затвердження Методичних рекомендацій щодо державної реєстрації права користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами. Рекомендації видані на численні запити БТІ, нотаріусів та громадян у зв'язку зі змінами в законодавстві у частині державної реєстрації прав на нерухомість.
Міністр юстиції України Олександр Лавринович підписав наказ про затвердження Методичних рекомендацій щодо державної реєстрації права користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами. Рекомендації видані на численні запити БТІ, нотаріусів та громадян у зв'язку зі змінами в законодавстві у частині державної реєстрації прав на нерухомість.Як відомо, 16 березня 2010 набув чинності Закон України від 11 лютого 2010 року №1878-VI "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмеження" та інші законодавчі акти України". Законом вводяться нові норми, що встановлюють обов'язковість державної реєстрації прав на нерухоме майно, які виникають, зокрема, і на підставі укладених договорів. У методичних рекомендаціях відзначається, що обов'язковість державної реєстрації такого речового права як найм або оренда не поширюються на правовідносини, що виникають з договорів найму житла. Враховуючи загальні принципи регулювання відносин найму (оренди), які визначені Цивільним кодексом України, а також виходячи з положень зазначеного Закону, норми щодо обов'язковості держреєстрації права користування (найму, оренди) стосуються тільки будівель або інших капітальних споруд, їх окремих частин. У рекомендаціях надано роз'яснення щодо державної реєстрації права користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами. Дано пояснення щодо поширення норм Закону на правовідносини, що виникають з договорів найму (оренди) житла. З рекомендаціями можна ознайомитися на сайті Міністерства юстиції в рубриці «Довідкова інформація - Права власності на нерухомість» (//www.minjust.gov.ua/0/11759). Методичні рекомендації доведені до відома Бюро технічної інвентаризації, нотаріусів, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі