Кравчук запропонує Януковичу скликати конституційні збори для прийняття Конституції

Поділитися
Перший президент незалежної України Леонід Кравчук звернеться до нинішнього глави держави Віктора Януковича з ініціативою про скликання конституційних зборів для прийняття Конституції. Про це політик заявив 29 жовтня.

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук звернеться до нинішнього глави держави Віктора Януковича з ініціативою про скликання конституційних зборів для прийняття Конституції. Про це політик заявив 29 жовтня.

"Я зараз готую дуже серйозний документ, він майже готовий, і хочу звернутися з ним до Президента про скликання Конституційних зборів для прийняття Конституції. А після її прийняття Конституційними зборами винести на затвердження на Всеукраїнському референдумі. Таким чином, поставити крапку у цих нестерпних бажаннях кожного Президента змінювати Конституцію "під себе”", - сказав Кравчук на прес-конференції в Києві.

За словами Кравчука, пропонується, щоб у такі конституційні збори представники обиралися, призначалися і делегувалися. Загальна кількість таких представників має становити 37 тис. осіб.

"У такому випадку, ми могли б прийняти на конституційних зборах Конституцію, яка б встановила порядок, принаймні, на 50-100 років", - сказав він.

Він зазначив, що такі конституційні збори можна було б скликати двічі: на початку його роботи для формування тексту Конституції і після формування такого тексту, для затвердження цього документа як такого.

Політик зазначив, що головний принцип формування конституційних зборів - це обрання представників в округах. За його словами, люди самі будуть обиратися з представників у конституційні збори. Другий принцип - це делегування. Громадські організації будуть самі визначати, кого делегувати до таких зборів. Третій принцип - призначення. Органи державної влади будуть визначати, кого призначити в конституційні збори.

За словами Кравчука, також має бути створений і організаційний комітет конституційних зборів, який буде діяти на постійній основі.

При цьому він підкреслив, що скликання і формування конституційних зборів і оргкомітету повинне стати ініціативою знизу. "Ніхто з органів державної влади не може утворити організаційний комітет і очолити його", - підкреслив він.

Пояснюючи, чому Україні необхідна нова Конституція, Кравчук зазначив, що в українському суспільстві відбулася велика кількість змін, і тому основний закон також має бути змінений.

"Потрібно прийняти нову, реальну Конституцію, яка б чітко визначила повноваження влади і повноваження місцевих органів влади, чітко визначила права людини ... і не було б спокуси кожного разу її змінювати", - підкреслив перший президент України.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі