Wikileaks: США викрили Україну в продажі зброї Південному Судану

Поділитися
США вважають, що Україна везла зброю до Південного Судану на судні Фаїна, яке було захоплено піратами у 2008 році. Про це йдеться в депеші від 11 вересня 2009 року, складеному за результатами зустрічі заступника першого помічника Держсекретаря США Вана Діпена з українською стороною, текст якого наводить Wikileaks.
США вважають, що Україна везла зброю до Південного Судану на судні Фаїна, яке було захоплено піратами у 2008 році. Про це йдеться в депеші від 11 вересня 2009 року, складеному за результатами зустрічі заступника першого помічника Держсекретаря США Вана Діпена з українською стороною, текст якого наводить Wikileaks.Як відомо, Україна завжди заперечувала будь-які звинувачення у продажу зброї Південному Судану, який США вважають терористичною країною. По тексту документа, американський урядовець Діпен зустрічався із заступником гендиректора «Укрспецекспорту» Валерієм Лисенком та директором департаменту контролю над озброєнням та військово-технічного співробітництва МЗС Олександром Никоненком. У документі наголошується, що під час розмови з Лисенком, який заперечував звинувачення про продаж зброї Судану Діпен «був змушений» показати зображення із супутника. Вони свідчили, що "танки Т-72 були вивантажені в Кенії, транспортовані до відстійників на залізниці для подальшого перевезення, і остаточно до Південного Судану". «Ця інформація викликала в української сторони збентеження», - додається в документі. Після цього Діпен додав, що кожна країна має суверенне право на експортну політику, але «неправда - це не те, чого США могли очікувати від стратегічного партнера». У свою чергу Лисенко повідомив, що Україна вивчить цю інформацію, і знову підкреслив, що Україна має стосунки лише з Кенією, а з Південним Суданом ніяких відносин не було. Водночас він додав, що Україна не може нести відповідальність за дії третьої країни. Як відомо, судно Фаїна з танками на борту було захоплено у вересні 2008 року. У жовтні 2008 року з'явилася інформація про те, що зброя призначена для Південного Судану, хоча Україна наполягала, що зброя для Кенії.

За матеріалами Українська правда

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі