Із стовбурових клітин уперше отримано тканину людського тіла

Поділитися
© kinolife.tv
Медики вперше зуміли продемонструвати повноцінну штучну тканину людських органів - кишечника - отриману за допомогою технології стовбурових клітин.
Медики вперше зуміли продемонструвати повноцінну штучну тканину людських органів - кишечника - отриману за допомогою технології стовбурових клітин. «Це перша робота, яка показала, що індуковані плюрипотентні стовбурові клітини в пробірці можуть бути перетворені на тканину людського організму з тривимірною структурою і складом тканини кишечника», - сказав Джеймс Веллс, провідний дослідник з Медичного центру Дитячої лікарні Цинцинатті. «Ми сподіваємося, що наша робота дасть надію людям, що страждають на такі хвороби, як некротизуючий ентероколіт, синдром короткого кишечнику, запальні захворювання цього органу й інші хвороби», - додав учений. Стовбурові клітини становлять величезний інтерес для вчених і лікарів, оскільки володіють можливістю трансформуватися в клітини будь-якого типу в організмі, яких налічують більше 200. На жаль, дорослий організм цих клітин майже не має, і значні їхня кількість утворюється лише на стадії ембріонального розвитку людини. З цієї причини в останні роки було розроблено цілий ряд методів отримання клітин з властивостями стовбурових клітин з тканин дорослого людського організму. Ці клітини, названі індуковані плюрипотентні, одержані шляхом перепрограмування з клітин шкіри. У своїй роботі група Веллса використовувала як ембріональні стовбурові клітини людини, так й індуковані плюрипотентні, щоб надалі порівняти можливість трансплантації отриманих з них тканин. Для того щоб спрямувати розвиток цих клітин у потрібне русло з утворенням тканин кишечника, вчені за допомогою хімічних реагентів і додаткових біологічних молекул зімітували в пробірці умови росту тканин на стадії ембріонального розвитку людини. Протягом 28 днів ці послідовні кроки дозволили вченим отримати тканини з тривимірною структурою, що відбиває структуру тканин кишечника немовляти в утробі матері. Ці тканини містили в собі всі типи клітин, властиві кишечнику, що функціонують в нормальному режимі. За словами авторів статті, отримані знання можуть тепер використати усі вчені світу, які вивчають порушення росту тканин кишечника, хвороби цього органу і шукають методи лікування. На основі цієї роботи можна буде розробляти нові ліки, а також технології пересадки тканин.

За матеріалами Сегодня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі