Продаж цигарок та алкоголю в кіосках можуть заборонити

Поділитися
© ZN.UA
Верховна Рада може заборонити продаж цигарок і алкогольних напоїв у малих архітектурних формах (МАФ) - кіосках, лотках, наметах тощо. Відповідний законопроект №7457 зареєстрований в парламенті 13 грудня 2010 року.
Верховна Рада може заборонити продаж цигарок і алкогольних напоїв у малих архітектурних формах (МАФ) - кіосках, лотках, наметах тощо. Відповідний законопроект №7457 зареєстрований в парламенті 13 грудня 2010 року."Чинним законодавством заборонено споживання алкоголю у громадських місцях. Але неможливо боротися зі споживанням алкоголю, якщо у перерахованих місцях проводиться його масовий продаж", - підкреслює автор ініціативи народний депутат від фракції Партії регіонів Андрій Пінчук. Так, народний депутат пропонує встановити заборону на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів не тільки в торгових автоматах, а й в інших стаціонарних і пересувних малих архітектурних формах, зокрема кіосках, палатках, лотках. На думку автора змін, реалізація законопроекту сприятиме зменшенню кількості хвороб, пов'язаних із вживанням алкогольних напоїв, і кримінальних злочинів, скоєних у стані алкогольного сп'яніння, а отже - подовженню терміну та покращенню якості життя населення України. Автор законопроекту відзначає, що майже всі підприємці, які торгують алкоголем і тютюном в малих архітектурних формах (МАФ; кіосках, палатках, лотках тощо) так чи інакше порушують чинне законодавство. «МАФ, за своїм визначенням, як правило не може відповідати вимогам, встановленим для продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів Законом України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" та Правилами роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 № 854», - йдеться в пояснювальній записці. Депутат також звертає увагу на те, що більшість МАФів розташовані у громадських місцях - у тому числі на зупинках громадського транспорту, в підземних переходах, біля закладів культури і відпочинку, спортивних споруд (як відомо, вживання алкоголю в цих місцях заборонено). Водночас, підкреслює нардеп, згаданий Закон прямо не забороняє продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у вищезгаданих місцях, обмежуючись загальним та неконкретним посиланням на заборону в "невизначених для цього місцях". "На жаль, підприємці, що здійснюють підприємницьку діяльність у цій сфері, тлумачать цю прогалину в законодавстві як прямий дозвіл на торгівлю алкогольними напоями".
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі