Міноритаріїв зобов'язали продавати свої частки власникам 95%+ акцій АТ

Поділитися
Верховна Рада України ухвалила закон №6216 "Про внесення змін до Закону "Про акціонерні товариства" (щодо вдосконалення механізму діяльності акціонерних товариств). Чинний закон доповнено новою статтею стосовно порядку викупу акцій товариства мажоритарним акціонером - власником 95% акцій товариства.
Верховна Рада України ухвалила закон №6216 "Про внесення змін до Закону "Про акціонерні товариства" (щодо вдосконалення механізму діяльності акціонерних товариств). Чинний закон доповнено новою статтею стосовно порядку викупу акцій товариства мажоритарним акціонером - власником 95% акцій товариства."За" ухвалення законопроекту проголосували 244 народних депутата з 258 зареєстрованих у сесійній залі у середу, 22 грудня. Статтею, зокрема, передбачено, що особа (особи, що діють спільно), яка є власником 95% акцій товариства, має право вимагати у всіх інших акціонерів продати прості акції товариства, які належать їм. Міноритарні акціонери у цьому разі зобов´язані продати свої прості акції мажоритарному акціонеру. Згідно із законом, ціна придбання акцій не може бути меншою за середньозважену ринкову ціну, що склалася на фондовій біржі, на якій акції товариства перебувають в обігу. У разі відсутності акцій товариства в обігу на фондовій біржі, ціна придбання акцій не може бути меншою за ціну, визначену незалежним оцінювачем. Вартість послуг незалежного оцінювача оплачується особою (особами, що діють спільно) яка є власником 95% акцій товариства. При цьому акціонер-власник 95% товариства не може відмовитися від придбання акцій міноритаріїв, якщо їм були висунуті відповідні вимоги. Міноритарії, у свою чергу, не мають права перешкоджати відповідній угоді. Законодавчим актом також внесено низку змін до чинного закону, які спрямовані на вдосконалення його положень, що стосуються створення акціонерного товариства, порядку проведення загальних зборів акціонерів, формування наглядової ради тощо. Зокрема, змінюється порядок відчуження акцій акціонерного товариства в частині виключення переважного права акціонерного товариства на придбання акцій. Передбачається також: змінити порядок формування резервного капіталу акціонерних товариств різних типів (щодо права та обов´язковості формування резервного капіталу, а також напрямків його використання); уточнити порядок виплати дивідендів (щодо виплати дивідендів залежно від типу акцій) та положення стосовно питання підготовки і проведення загальних зборів (порядок повідомлення, надання пропозицій, реєстрації акціонерів), а також щодо відділення та припинення акціонерного товариства тощо. Закон містить положення про резервний капітал акціонерного товариства. Він формується у розмірі не менше ніж 15% статутного капіталу товариства шляхом щорічних відрахувань від чистого прибутку товариства або за рахунок нерозподіленого прибутку. До досягнення встановленого статутом розміру резервного капіталу розмір щорічних відрахувань не може бути меншим ніж 5% суми чистого прибутку товариства за рік. Резервний капітал створюється для покриття збитків товариства, а також для виплати дивідендів за привілейованими акціями. Законами можуть бути додатково передбачені також інші напрями використання резервного капіталу.

За матеріалами прес-служби Верховної Ради

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі