Ляпіна: Малий бізнес потребує реформування соціального страхування

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Для того щоб малий бізнес почав виконувати місію поглинання людських ресурсів, слід здійснити реформу соціального страхування. Про це в статті для «Дзеркала тижня» пише народний депутат України від фракції «Наша Україна – Народна самооборона» Ксенія Ляпіна.
Для того щоб малий бізнес почав виконувати місію поглинання людських ресурсів, слід здійснити реформу соціального страхування. Про це в статті для «Дзеркала тижня» пише народний депутат України від фракції «Наша Україна – Народна самооборона» Ксенія Ляпіна.«Зараз наймати працівника є чи не найбільшим лихом, яке може спіткати підприємця. Чому? Тому що коштує він йому дуже дорого. Давайте порахуємо простим методом. Візьмемо підприємця, який працює на загальній системі оподаткування і надає послуги. Його найманий працівник з кожної тисячі нарахованих йому гривень отримає 830 гривень так званими чистими грошима. При цьому 820 гривень підприємець має заплатити державі на його зарплату. Яким чином це відбувається? Зрозуміло, із зарплати працівника утримають 15% прибуткового податку з громадян і 2% — внесок до Пенсійного фонду. Крім того, підприємець має сплатити на нього майже 40% соціального внеску, і на все це разом, тобто вже на 1400 гривень, ще 20% ПДВ, бо заробітна плата з нарахуваннями є частиною доданої вартості. Таким чином, якщо порахувати все разом, отримаємо, що на 830 гривень, які отримає працівник, ще 820 гривень слід перерахувати державі», - вказує депутат. Вона наголошує, що за таких пропорцій «жоден роботодавець не працюватиме чесно і прозоро, і не тому, що він такий поганий, а тому, що втрачається будь-який економічний сенс роботи його найманого працівника». «От і виникає потреба з допомогою спрощеної системи оподаткування підміняти найману працю субконтрактними відносинами. І це відбуватиметься доти, доки не буде вирішено проблему надвисоких нарахувань на фонд заробітної плати», - підкреслює депутат. На думку Ляпіної, розв’язати її слід у два способи: перший — кардинально зменшити нарахування, другий — розділити їх навпіл між роботодавцем і громадянином. «Без реформи соціального страхування легалізації не відбудеться. І не варто нарікати на малий бізнес — він лише інструмент приховування, а не його причина. Треба ліквідувати причину, а не боротися з інструментом», - наголошує парламентар. Детальніше читайте в статті «Підлісок, без якого не буде лісу, або чому Україні потрібен малий бізнес» в свіжому номері «ДТ».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі