Російський суд дав Ходорковському 13,5 років

Поділитися
Хамовницький суд Москви засудив екс-главу ЮКОСа Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО "МЕНАТЕП" Платона Лєбєдєва до 13,5 років колонії загального режиму.
Хамовницький суд Москви засудив екс-главу ЮКОСа Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО "МЕНАТЕП" Платона Лєбєдєва до 13,5 років колонії загального режиму.Суд визнав їх винними у розкраданні нафти у дочірніх компаній ЮКОСу та відмиванні грошей на суму близько 30 мільярдів доларів. Звинувачення вимагало для них 14 років позбавлення волі, що всього на рік менше максимального терміну, передбаченого російським законодавством. Оскільки Ходорковський і Лєбєдєв ще не відбули півроку покарання за першим вироком, то остаточно суд засудив їх до 14 років кожного. Термін покарання обчислюється з моменту арешту підсудних за другою справою у 2007 році, тобто три роки, які йшли суд і слідство, фігуранти справи покарання вже відбули. Окрім того, суд врахував у покаранні термін перебування Ходорковського і Лєбєдєва в СІЗО у рамках розслідування першої кримінальної справи. Таким чином, вони можуть вийти на свободу у 2017 році. Раніше суддя Віктор Данилкін заявив, що не знаходить підстав для призначення Ходорковському і Лєбєдєву умовного покарання. "Виправлення Михайла Ходорковського і Платона Лєбєдєва можливе тільки в умовах ізоляції від суспільства", - йдеться у вироку. Ходорковський і Лєбєдєв спокійно відреагували на рішення суду: вони посміхалися, а Ходорковський помахав рукою рідним. У той час як його мати була більш емоційною. "Будьте Ви прокляті і нащадки Ваші", - сказала вона, звертаючись до судді. "Ми з Платоном Леонідовичем показуємо на своєму прикладі неможливість судового захисту в Росії від чиновників", - говориться у спільній заяві засуджених, яку журналістам зачитав адвокат Ходорковського Вадим Клювгант. Захист заявив, що оскаржуватиме рішення суду, однак просити президента про помилування Ходорковський і Лєбєдєв не будуть. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала вирок Ходорковському політично вмотивованим.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі