Генпрокуратура збирає у регіональних ЗМІ інформацію про "автомобілі Тимошенко"

Поділитися
Прокуратура Дніпропетровської області у грудні звернулася до регіональних ЗМІ з проханням надати копії відеозаписів, примірники газет про вручення екс-прем'єром Юлією Тимошенко чи представниками БЮТ автомобілів Opel Combo установам охорони здоров'я у сільській місцевості.

Прокуратура Дніпропетровської області у грудні звернулася до регіональних ЗМІ з проханням надати копії відеозаписів, примірники газет про вручення екс-прем'єром Юлією Тимошенко чи представниками БЮТ автомобілів Opel Combo установам охорони здоров'я у сільській місцевості.

Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної організації "Незалежна асоціація журналістів" Іван Красіков.

"Зокрема, прокуратура надіслала лист із проханням до керівників регіональних ЗМІ повідомити, чи висвітлювалося вручення автомобілів Opel Combo або сертифікатів Кабінету міністрів на отримання зазначених автомобілів, які були розподілені між закладами охорони здоров'я сільської місцевості, і надати матеріали", - повідомив Красиков.

За його словами, таке доручення обласна прокуратура отримала від слідчого Генеральної прокуратури України з особливо важливих справ.

У прес-службі прокуратури Дніпропетровської області агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили, що на виконання окремого доручення старшого слідчого Генпрокуратури керівникам регіональних телеканалів було надіслано відповідний лист.

"Ті телеканали, які висвітлювали дані події, надали необхідні матеріали", - повідомила прес-секретар прокуратури Дніпропетровської області Юлія Дорошенко.

Раніше Генпрокуратура повідомила, що службовими особами Кабміну у 2009 році з численними і грубими порушеннями вимог законодавства ініційовано та організовано залучення Міністерством охорони здоров'я кредиту на суму 100 млн євро під державні гарантії, за кошти якого закуплено 1 тис. вантажопасажирських автомобілів Ореl Combo під виглядом автомобілів швидкої медичної допомоги. При цьому за користування кредитом Україна повинна буде додатково виплатити 43,4 млн євро.

За інформацією Генпрокуратури, закуплені автомобілі не належать до жодного із зареєстрованих класів автомобілів швидкої медичної допомоги і не є спеціалізованим транспортом, а їхня вартість завищена на 47,8 млн грн, що більш ніж на 35% перевищує вартість аналогічних авто в Україні у роздрібі.

Надалі уряд Тимошенко, всупереч вимогам законодавства, звільнив від сплати у встановлені законами терміни операції з митного оформлення даних автомобілів, внаслідок чого до бюджету не надійшло 46 млн грн.

Генеральний прокурор Віктор Пшонка 24 грудня 2010 повідомив, що порушено кримінальну справу за придбання "тисячі автомобілів так званої "швидкої допомоги", які згодом використовувалися Юлією Тимошенко, яка була на той час прем'єр-міністром, для передвиборної агітації в ході президентської кампанії. "Це ті автомобілі , які були куплені під державну гарантію за кредити, які були взяті за кордоном в одному з банків. Автомобілі нібито під "швидку допомогу", - сказав генпрокурор.

При цьому він підкреслив, що ці автомобілі абсолютно непристосовані були під карети "швидкої допомоги". "Таких автомобілів було взято тисячу", - сказав В.Пшонка, зазначивши, що, відповідно до експертного висновку, ціна придбання цих автомобілів була завищена на 50 млн грн.

Генпрокурор також повідомив, що вказані автомобілі були передані районам і містам з рекламою. "Це було під час президентської передвиборчої кампанії", - підкреслив В.Пшонка.

При цьому генпрокурор зазначив, що у "справі з автомобілями" звинувачення Ю.Тимошенко ще не пред'явлено. "Звинувачення ще не пред'явлено, але слідство встановлює винних осіб, причетних до цього", - додав він.

Директор державного підприємства "Укрмедпостач" Микола Петренко був затриманий 28 грудня 2010 року. Генпрокуратура порушила щодо нього кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу за фактом розтрати чужого майна в особливо великому розмірі на суму близько 500 тис. грн. Справа порушена в рамках розслідування кримінальної справи "за фактом порушення чинного законодавства службовими особами Кабінету міністрів у 2009 році під час закупівлі 1 тис. вантажопасажирських автомобілів Оpel Combo під виглядом автомобілів швидкої медичної допомоги", - повідомила прес-служба Генпрокуратури.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі