Тимчасовий президент Тунісу має намір покінчити з анархією в країні

Поділитися
© cikavo.com.ua
У Тунісі приведений до присяги новий тимчасовий глава держави - після масових заворушень, в результаті яких був повалений президент Бен Алі.

Обов'язки президента в суботу, 15 січня, тимчасово виконує спікер парламенту Фуад Мебазаа, який звернувся до прем'єр-міністра Мохаммеду Ганнуші з проханням сформувати уряд національної єдності.

Приймаючи присягу, Мебазаа заявив, що консультації будуть проведені з усіма політичними партіями, включно з опозиційними.

«Всі без винятку громадяни Тунісу повинні бути включені в політичний процес, - підкреслив Мебазаа. Відповідно до конституції країни президентські вибори повинні відбутися протягом 60 днів.

Один з лідерів опозиції підтвердив, що переговори про кандидатури членів кабінету вже почалися і продовжаться у неділю.

Голова партії ісламістів Тунісу Рашид Ганнуші, що знаходиться у вигнанні повідомив, що в найближчі тижні повернеться в Туніс, і висловив готовність взяти участь в будь-якому коаліційному уряді.


Реакція арабського світу

Лівійський лідер Муаммар Каддафі став першим з керівників арабських держав, який публічно висловився про ситуацію в сусідньому Тунісі. У своєму виступі, що транслювався по телебаченню, Каддафі порадив тунісцям прийняти так звану «лівійську модель народної демократії», в якій, за його словами, влада належить народу.

На вулицях арабських країн і в інтернеті більшість людей схвалює повалення президента Бен Алі. Багато висловлюють сподівання, що і в інших арабських країнах відбудеться зміна влади. Правда, подібні заклики, за словами кореспондента Бі-бі-сі в Каїрі, не вилилися в будь-які акції протесту.


Ситуація, як і раніше неспокійна

Хвиля масових протестів, а потім і загального тріумфування з нагоди втечі президента країни президента Зін Абідіна бен Алі в Саудівську Аравію супроводжувалася масовими грабунками.

На даний час у Тунісі діє надзвичайний стан, а вулиці патрулюються озброєні солдати. За словами кореспондента Бі-бі-сі в країні Адама Майнот, вночі в небі над столицею було чути гуркіт вертольотів, на вулицях лунали постріли.

Деякі оглядачі на Заході називають те, що відбувається в цій північноафриканській країні першою в історії революцією, що трапилася на хвилі одкровень сайту Wikileaks.

Як передає з туніської столиці кореспондент Бі-бі-сі Уайр Девіс, народ, схоже, чекає ознак того, що тимчасовий уряд готовий здійснити в країні масштабні економічні та політичні реформи.

Утікач з родиною президент бін Алі правив країною 23 роки. Зараз йому 74 роки, а від влади він змушений був відмовитися на хвилі маніфестацій, які тривали кілька останніх тижнів, а в п'ятницю досягли апогею, коли в столиці пройшов масовий антипрезидентський мітинг.

У результаті серії протестів, що пройшли по всій країні, в ході яких люди висловлювали невдоволення безробіттям, подорожчанням продуктів і корупцією, були убиті десятки людей; сили безпеки досить жорстко поводилися з демонстрантами.

Багато західних держав - в тому числі Великобританія, Сполучені Штати і колишня метрополія Тунісу Франція - радять своїм громадянам за можливостю утриматися від поїздок у цю північноафриканську країну.


Хроніка революції в Тунісі:

17 грудня: безробітний випускник університету здійснив спробу самоспалення. За цим актом пішли масові протести

24 грудня: у центральній частині країни застрелений один з демонстрантів

28 грудня: протести дійшли до столиці

8-10 січня: поліція розганяє мітинги. Повідомляється про десятки загиблих

12 січня: звільнено міністра внутрішніх справ

13 січня: президент бен Алі обіцяє не балотуватися на виборах 2014 року

14 січня: після чергового масового мітингу президент бен Алі розпускає парламент, складає з себе повноваження і тікає з країни.



За матеріалами "Бі-бі-сі"

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі