Нємцов закликав Євросоюз ввести санкції проти Путіна

Поділитися
© Леоніда Олексіїва, НБН
Лідери російської "позасистемної" опозиції пообіцяли добиватися введення західними країнами санкцій проти конкретних представників правлячих кіл, включно з прем'єр-міністром Володимиром Путіним і заступником голови адміністрації російського президента Владиславом Сурковим.

Один з російських опозиційних лідерів Борис Нємцов розповів 17 січня, що для допомоги російській демократії Захід повинен скасувати санкції проти країни в цілому, але ввести їх проти конкретних людей.


"Цей список повинен починатися з прізвища Путін. Тому що ця людина, маючи юридичну освіту, ногами, руками, зубами розтоптав і розірвав російську Конституцію, причому з особливою жорстокістю і презирством", - сказав Нємцов.


"Другим у цей список повинен увійти Сурков. Ця людина відповідає за внутрішню політику, ця людина ввела в країні цензуру, в першу чергу на телебаченні, це людина, яка ввела моду на фальсифіковані вибори, який організовує цькування опозиції", - заявив Нємцов.


На його думку, в європейському "чорному списку" повинні бути також колишній лідер руху "Наши" і глава Росмолоді Василь Якеменко, віце-прем'єр Ігор Сєчін за участь у розгромі ЮКОСа, судді, які виносили вироки Михайлу Ходорковському з Платоном Лебедєвим та опозиціонерам, та інші .


У свою чергу, інший опозиційний лідер, Ілля Яшин, припустив, що такі санкції, як заборона на в'їзд або заморожування рахунків будуть дієві, оскільки російські чиновники, на його думку, дуже зацікавлені в можливості їздити до Європи і зберігати там гроші.


На запитання "Бі-бі-сі", наскільки реально можливим є потрапляння до такого списку високопоставлених чиновників, починаючи з Путіна, Яшин відповів: "Наша головна мета наразі - щоб туди потрапив Сурков. А шанси оцінювати складно".
Борис Нємцов підкреслив, що він обговорював можливість таких санкцій з членами Європарламенту.


У Європарламенті в кінці 2010 року і початку 2011 року обговорювалися так звані "список Магнітського" і "список Ходорковського". У перший, складений колегами загиблого у в'язниці Сергія Магнітського, включені причетні до цієї смерті чиновники не найвищого рангу.


Склад другого списку - причетних до так званої "другої справи Ходорковського і Лебедєва", як пояснила "Бі-бі-сі" депутат Европарламена Крістійна Оюланд, тільки обговорюється.


"У фізичному вигляді, на папері, я принаймні такого списку не бачила. І ніяких імен ми наразі називати не будемо, щоб не піднімати нову хвилю. Ну, можна говорити про суддів та інших осіб, які (безпосередньо) пов'язані з цією справою ", - сказала Оюланд.


Російська преса повідомляла, що до списку можуть бути включені і Путін з Сечіним, але Крістіна Оюланд рішуче заявила, що принаймні вона їх імен у ході обговорення не називала.


У Європарламенті не перший раз звучать заклики ввести санкції проти вищого керівництва Росії, але до справи досі не дійшло. Зараз, як пояснила Оюланд, європарламентарі всього лише мають намір обговорити це питання на пленарному засіданні за участю представників Єврокомісії.


Окрема країна шенгенського простору може самостійно внести людину до "чорного списку" і закрити йому в'їзд до всієї Європи. Так і вчинила, наприклад, Естонія з членами руху "Наші", в тому числі і Якеменко, після подій 2007 року навколо "бронзового солдата". Але російські опозиціонери і члени Європарламенту хотіли б побачити скоординований політичний жест всього Євросоюзу.


За матеріалами: BBC Russian

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі