Литвицький: Економіка України у 2010 році зросла на 4,5%

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Зростання реального ВВП України у 2010 році склало близько 4,5%. Про це в коментарі для DT.UA сказав керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький.

«Багато в чому - це відновлювальний ріст і утримати його в 2011 році буде непросто, оскільки база порівняння буде вищою», - сказав він.

При цьому він не виключив, що при перерахунку даних за 2010 рік, ця цифра може незначно коливатися в ту або в іншу сторону.

Литвицький зазначив, що у 2010 році в Україні вперше одночасно зростання ВВП перевищило бюджетні прогнози, а інфляція була нижчою, ніж очікувалося. Щодо інфляції реальний показник був кращим на 4% (при прогнозі 13,1% інфляція склала 9,1%), стосовно економічного зростання - на 0,8% (зростання 4,5% при прогнозі 3,7%). «Це, мабуть, вперше таке сприятливе поєднання, коли інфляція сповільнилася, а економічне зростання прискорилося», - підкреслив він.

Водночас він зазначив, що оскільки частина галузей економіки знаходяться у негативній зоні (сільське господарство -1% за підсумками 2010 року є і будівництво -5,4%), поки ще рано говорити про завершення кризи. "Швидше за все, можна говорити про те, що нижча стадія кризи пройдена, є якийсь перелом..." - зазначив експерт.

Фактори зростання

Литвицький вважає, що основним драйвером зростання економіки у 2010 році був зовнішній попит. «Були його коливання, піки другого кварталу, коли зростання ВВП за квартал склало 5,9%. Локомотивом був зовнішній попит, він коливався, і коливалася разом з ним динаміка», - зазначив експерт.

«У другому півріччі відчулося зростання внутрішнього споживання. Приріст роздрібної торгівлі у році склав 7,8%», - сказав радник.

«І почали підключатися інвестиції, особливо у четвертному кварталі. Хоча вони ще з анабіозного стану не виведені», - зазначив Литвицький.

«Рік був цілком вдалий», - сказав він.

Зберегти динаміку

Литвицький вважає, що основним чинником зростання економіки в 2011 році стане внутрішній попит. «Головні резерви зростання на 2011 рік треба шукати в інвестиціях», - зазначив він.

«Я зберігаю помірний оптимізм і вважаю, що результат, досягнутий в минулому році, може бути не тільки перевершений, але і перевищений», - сказав радник.

При цьому Литвицький назвав головними ризиками на 2011 рік коливання зовнішнього попиту, інфляційні загрози і первинну реакцію бізнесу на реформи, ефект від яких не може бути миттєвим.

Окрім того, істотну роль буде відігравати значно вища база порівняння.

«Але всьому цьому можна дати гідну відповідь», - резюмував Литвицький.

Нагадаємо, що за 2010 рік реальний ВВП України впав на 14,8%.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі