Промову прем'єра Польщі про авіакатастрофу під Смоленськом у Сеймі зустріли криками "ганьба"

Поділитися
© independent.co.uk

Виступ Туска, в якому він говорив про неприпустимість роздування "холодної війни" між Росією і Польщею через авіакатастрофу під Смоленськом, був сприйнятий депутатами неоднозначно. Зокрема, багато хто з парламентаріїв висловлювали своє несхвалення криками "Ганьба!".

Туск, виступаючи перед депутатами, заявляв, що опозиційні сили, які наполягають на обговоренні версії теракту як причини загибелі Леха Качиньського і багатьох високопоставлених польських чиновників, хочуть не дізнатися правду про події 10 квітня 2010 року, а нажити ворога у вигляді Росії.

Він підкреслив, що перед польським урядом стоять два завдання - з'ясувати правду і зберегти відносини з Росією. Також він підкреслив, що Польща має більш повний матеріал щодо катастрофи.

Про які саме документи йдеться, не повідомляється. До теперішнього часу Польща не надала жодних матеріалів, які не були б опубліковані Міждержавним авіаційним комітетом.

Услід за Туском на трибуну піднявся міністр внутрішніх справ Польщі Єжи Міллер, який 18 січня був одним з ключових учасників презентації польської версії доповіді про катастрофу Ту-154. Він заявив, що доповідь, в якій вказувалися недоліки в роботі російських диспетчерів, не потрібно сприймати як звинувачення на адресу співробітників аеропорту "Смоленськ-Північний".

Варто зазначити, що пізніше Качинський повернувся в зал засідань і виступив з промовою від імені партії "Право і справедливість", яку він очолює. Його виступ містив критику на адресу МАК, який, на думку Качиньського, не надав Польщі багато документів щодо авіакатастрофи. Також він поклав відповідальність за катастрофу на Росію і запропонував Сейму відкинути звіт МАК.

Оприлюднена раніше доповідь МАК, в якій відповідальність за катастрофу покладено на екіпаж президентського авіалайнера, викликав жорстку критику Варшави.

Незважаючи на невдоволення польської сторони, російська влада більше не планує продовжувати розслідування авіакатастрофи під Смоленськом.Таке розпорядження підписав прем'єр Володимир Путін.

У звіті МАК від 12 січня йдеться, що відповідальність за крах лайнера лежить на його екіпажі, який прийняв рішення сідати в тумані і, за наявними даними, під натиском що зайшла до пілотську кабіну головкому ВПС Польщі.

Брат загиблого президента Ярослав Качиньський назвав доповідь "насмішкою над Польщею", а прем'єр-міністр країни Дональд Туск зазначив, що звіт неповний.

Зять загиблого президента Марцін Дубенецького пішов ще далі і заявив, що катастрофа президентського Ту-154 може бути розцінена як замах Росії на життя польського лідера.

За матеріалами: Лента.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі