Хорошковський назвав вибухи в Макіївці тероризмом і спростував інформацію про передачу грошей

Поділитися
За фактами вибухів у місті Макіївці Донецької області порушено кримінальну справу за статтею "тероризм". Про це 20 січня заявив голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський на брифінгу в Макіївці.

За його словами, на даний час правоохоронці закінчили основні дії в рамках розслідування за фактами вибухів. "Гостра частина операції - вона як би закінчена. На сьогоднішній день, зараз, в даний момент відбувається детальне відпрацювання всіх можливих наслідків, які могли б бути. Крім того, відпрацьовується певна кількість осіб, певна кількість автотранспорту, який, знову таки, з певною ймовірністю, могли бути причетні до ранкових вибухів. Іншої інформації на даний момент немає", - сказав Хорошковський.

Глава СБУ також заявив, що терористам гроші не було передано. "Про гроші зараз мова взагалі не йде. Ми відпрацьовуємо всі варіанти, для нас найголовніше, і ви повинні це чудово розуміти - життя і здоров'я людей, це те, заради чого, власне кажучи, я, приїхав сюди, заради чого збирався регіональний штаб антитерористичного центру. І в цьому сенсі сьогодні задіяно і органи влади та правоохоронні органи з однією єдиною метою - бути впевненим у тому, що нікому нічого не загрожує. На сьогодні, наразі, скажу, що після проведених заходів ми певною мірою можемо бути впевнені , що дану ситуацію локалізовано", - зазначив він.

Раніше деякі ЗМІ повідомили, що можливо влада виконують вимоги організаторів вибух: від будівлі виконкому Макіївки виїхали три інкасаторські машини.

Нагадаємо, сьогодні в Макіївці сталося два вибухи. Перший - біля адміністративної будівлі ДП "Макіїввугілля" рано вранці. Другий вибуховий пристрій спрацював біля торгового центру "Голден Плаза".

Як повідомляло DT.UA, невідомі вимагали 4 мільйони євро, повідомивши, що зарядні пристрої закладені і в інших будівлях міста. Вони погрожували, що якщо ці гроші не будуть виплачені, то о 17:00 пролунає ще 5 вибухів.

Причина - гроші?

На думку Валерія Хорошковського, вибухи здійснені вранці в четвер були вчинені з метою залякування для отримання грошей.

"Слідство відпрацьовує різні версії. Але, очевидно з тих матеріалів, які у нас є, що первинна версія - це, перш за все версія, пов'язана з фінансовими ресурсами, бажання отримати певну суму грошей... Для цього, власне кажучи, були використані ті механізми, про які ви знаєте ", - сказав він.

При цьому, глава СБУ підкреслив, що гроші вимагали саме у влади.

"На сьогодні можу з впевненістю сказати, що дана робота показала, що у всіх місцях, де можливе скупчення людей, де знову ж таки були зазначені в записці передбачувані місця, ця інформація не підтвердилася", - підкреслив В. Хорошковський.

"На мій погляд, близькість вибухів до органів влади якраз мала підкреслити ось цю необхідність витребувати певну фінансову суму... А вибухи були проведені як акт залякування", - заявив він.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі