Європарламент вимагав заборонити в'їзд до Європи білоруським чиновникам

Поділитися
Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій вимагає заборонити в'їзд до Європи білоруським чиновникам, суддям та керівникам силових структур, що причетні до придушення заворушень після виборів президента Білорусі 19 грудня.

Зняття цих санкцій парламентаріями зумовлене звільненням лідерів опозиції, що заарештовані в зв'язку з виборами. Спочатку було затримано сім кандидатів у президенти, пізніше одного кандидата, Віталія Римашевського, було звільнено.

Автори резолюції категорично засудили застосування сили з боку білоруської міліції і КДБ, і вимагали незалежного міжнародного розслідування грудневих подій.

Крім того, члени Європарламенту закликали провести голосування знову відповідно до міжнародних стандартів.

Рада ЄС планує ухвалити рішення про санкції проти білоруських посадових осіб на нараді міністрів закордонних справ усіх 27 країн 31 січня.

На даний час, як повідомляється, дипломати з країн Євросоюзу складають списки осіб, яких пропонується зробити об'єктом санкцій. У вівторок Польща випередила союзників, запровадивши санкції в односторонньому порядку.

Президент Білорусії Олександр Лукашенко 20 січня звинуватив Польщу і ще одну країну, відому своєю підтримкою санкцій, Німеччину, у змові з метою повалення президента Білорусі.

"Всі програми і величезна частина грошей ішли з Німеччини та Польщі або через Німеччину та Польщу. Там же прописувалися і програми повалення конституційного ладу. І це не вигадка спецслужб. Це свідчення тих, хто це організовував", - заявив Лукашенко.

Санкції ЄС проти приблизно 40 білоруських посадових осіб, звинувачених у причетності до фальсифікацій результатів попередніх президентських виборів, спочатку були введені в 2006 році.

У 2008 році дію заборони на в'їзд було призупинено щодо 36 осіб, включно з Лукашенком.

Дипломатичні джерела говорили різним ЗМІ, що новий раунд санкцій торкнеться більш широкого кола осіб, близько 100 осіб.

Інавгурація Лукашенка призначена на п'ятницю, але дипломати з країн ЄС мають намір бойкотувати цю церемонію.

Мовчання Москви

Російська Держдума не збирається реагувати на суперечку між Брюсселем і Мінськом, заявив у четвер Володимир Путін.

"Російський парламент не планує приймати ніяких заяв, резолюцій чи інших документів, наскільки мені відомо", - сказав російський прем'єр на спільній прес-конференції в Москві з білоруським колегою Михайлом Мясниковичем.

Він обіцяв обговорити питання про арештованих у Білорусі російських громадян під час бесіди з Мясниковичем віч-на-віч пізно ввечері в четвер.

За словами Путіна, про це попросили його напередодні переговорів з Мясниковичем члени керівництва очолюваної ним партії "Єдина Росія".

За підсумками переговорів з Мясниковичем Путін також повідомив, що Росія в 2011 році надасть субсидію поставками нафти в об'ємі 4,124 млрд доларів і не буде в поточному році підвищувати ціни на газ для Білорусі. Мясникович обіцяв перехід на європейські ціни в розрахунках за газ до 2015 року. Мясникович обіцяв перехід на європейські ціни в розрахунках за газ до 2015 року.

За матеріалами: BBC Russian

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі