ЗМІ: Рінат Ахметов подарував послу США набір ручок за 6 тисяч доларів

Поділитися
Держдепартамент США оприлюднив перелік подарунків, які у 2009 році отримали федеральні держслужбовці. За законом, всі подарунки повинні залишитися у Національному архіві США.

Як зазначено у звіті Держдепартаменту, воістину царський подарунок від депутата Верховної Ради Ріната Ахметова отримав наприкінці своєї каденції посол США в Україні Вільям Тейлор (його каденція завершилася в листопаді 2009 року). Найбагатша людина України подарувала дипломату ексклюзивний набір із семи ручок фірми Caran d'Ache. Ручки випущені лімітованою серією 500 наборів вартістю 5700 доларів кожен.

Серед подарунків, зареєстрованих у 2009 році, посол Вільям Тейлор вказав і пістолет радянської епохи, який він отримав ще в 2004 році ще будучи співробітником посольства США у Багдаді. Його подарував йому тоді секретар РНБО Петро Порошенко. Вартість пістолета - 500 доларів.

За даними держдепартаменту США, президент Барак Обама та його родина у 2009 році отримали подарунки від лідерів різних країн світу на загальну суму, що обчислюється у сотнях тисяч доларів. Серед лідируючих дарувальників король Саудівської Аравії Абдалла ібн Абдель Азіз ас-Сауд, який надарував сім'ї Обами подарунків на майже 190 тисяч доларів.

Є серед них і подарунки від представників української влади на загальну суму трохи більше 8 тисяч доларів.

У 2009 році перша леді України Катерина Ющенко презентувала Мішель Обамі дерев'яну лаковану скриньку з намистом і браслетом з бурштину загальною вартістю 515 доларів.

Держсекретар Гілларі Клінтон отримала від міністра закордонних справ Петра Порошенка в якості подарунка бронзові годинники на мармуровій підставці, дві ювілейні монети і дві книги - «Україна: природа, традиції і культура» та «Українські палаци і замки». Ці сувеніри Держдепартамент оцінив у 630 доларів. На другій зустрічі з пані Клінтон Петро Порошенко презентував їй дві картини загальною вартістю 660 доларів. На одній була зображена жінка в національній українській сукні, на іншій сільські діти, які граються в снігу.

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун подарував Бараку Обамі ручку і пенал, вирізані з уламка аболіціоністського корабля, і біографію Вінстона Черчілля загальною вартістю 16,51 тисячі доларів. Браун є одним з лідерів у списку жертводавців, які презентували дорогі подарунки Обамі після його вступу на посаду президента США. Британська преса, між тим, піддала Обаму жорстокій критиці після того, як він подарував Брауну комплект американських фільмів на 25 DVD-дисках, вважаючи такий подарунок образливим для британського лідера.

Голова Ради міністрів Італії Сільвіо Берлусконі передав у дарунок Обамі кришталевий столик, золотий наручний годинник і скляні прикраси на загальну суму 26,85 тисячі доларів.

Під час зустрічі з Обамою королева Великобританії Єлизавета II подарувала йому свою фотографію з принцом Філіпом герцогом Единбурзьким вартістю 775 доларів.

Окрім того, Обама у 2009 році отримав в подарунок від голови КНР Ху Цзіньтао вишитий шовком портрет сім'ї американського президента вартістю 20 тисяч доларів; президент Ізраїлю Шимон Перес надіслав Обамі бронзову статуетку дівчинки, яка випускає зграю голубів, вартістю 8 тисяч доларів; папа Бенедикт XVI направив Обамі в подарунок мозаїку із зображенням площі Св.Петра у Римі, срібний брелок для ключів, золоту монету і книги про себе і «біотичні питання», на загальну суму 7,9 тисячі доларів; президент Танзанії Джака Кіквете подарував президенту США вирізану з ебоніту скульптуру заввишки близько 1 м і вартістю 6 тисяч доларів.


За матеріалами «Дело»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі