Азаров стверджує, що уряд не прикрашає інфляцію

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Уряду немає необхідності якимось чином прикрашати показник інфляції, спотворюючи її реальний розмір. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив в ефірі програми «Велика політика» на телеканалі «Інтер» увечері в п'ятницю, 28 січня.

«Ціни відстежуються досить уважно, і у нас немає необхідності прикрашати ситуацію, тому що прикрашання ситуації спотворює її і позбавляє уряд можливості оперативно реагувати на ту чи іншу проблему», - сказав Азаров.
Він заявив, що інфляція за підсумком 2010 року в 9,1% є реальним показником. «Інфляція визначається приблизно за 300 товарними позиціями, з яких у 2010 році за 38 позиціями ціни знизилися, за 250 зросли, але менше ніж на 9%, за 20 позиціями - більш ніж на 9%», - сказав Азаров.
Зокрема він звернув увагу на зниження ціни на свинину, а також підкреслив, що в 2010 році споживання м'яса середньостатистичним українцем збільшилося до 52 кілограм з 49 кілограм у 2009 році.
Також він відзначив зниження ціни на побутову техніку. «Вас цікавить, на які товарні позиції знизилися ціни? Зайдіть в супермаркет електроніки і подивіться. І ви побачите величезну кількість, особливо в побутовій техніці, де ціни знизилися», - сказав Азаров.
Показники інфляції, які публікує Державна служба статистики (раніше - Держкомстат), завжди були в України предметом дискусій. Особливо загострилися вони в 2010 році, коли з'явилися повідомлення про тиск на регіональні управління Держстату. Цифри місячної інфляції в другій половині року були значно меншими за консенсус-прогнози економістів. Крім того, повна залежність Держстату від уряду не додає довіри до цифр цієї служби.
За матеріалами УНІАН
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі