Грач створює свою Компартію

Поділитися
© serc.carleton.edu
Пленум ЦК Компартії у суботу, 29 січня, ліквідував місцеві парторганізації Криму, лідери яких підтримали народного депутата Леоніда Грача у його конфлікті з керівництвом КПУ. Грач заявив, що у відповідь він має намір створити нову Комуністичну партію, яка стане противагою нині існуючій.

Про це у понеділок, 31 січня, пише «Коммерсант-Украина» у статті «Два товарища».


Засідання пленуму ЦК КПУ, що проходило в суботу у київському міськкомі, було скликано, аби поставити крапку в затяжному конфлікті між керівництвом партії і колишнім главою кримського рескому КПУ, народним депутатом Леонідом Грачем. Як повідомлялося, Грач був виключений з партії "за систематичні порушення статуту КПУ", після чого партквитків було позбавлено 82 представників кримського партактиву, які виступили проти рішення ЦК.

На порядку денному засідання було два питання - про поточну ситуацію в країні і про партійний конфлікт у Криму. Втім, відкритого конфлікту комуністам вдалося уникнути, оскільки соратники Леоніда Грача відмовилися їхати до Києва.

"Всі порядні члени ЦК написали заяви про вихід з цього органу, направили їх до центру і не будуть присутні на засіданні пленуму", - заявив напередодні засідання Грач.

У членів ЦК слова колишнього однопартійця викликали обурення. "Жодної підписаної заяви у нас немає! - повідомила виданню секретар ЦК КПУ народний депутат Катерина Самойлик. - Ці люди направили нам так звані заяви електронною поштою, але так не робиться, це не гра! Сьогодні ми самі виключили їх зі складу ЦК і з партії за антипартійну діяльність".

З таким же мотивуванням - "за антипартійну діяльність та порушення статуту партії" - пленум прийняв рішення про розпуск 14 районних і міських парторганізацій Криму, керівники яких підтримали пана Грача у його конфлікті з центром. У складі цих організацій - більше половини кримських комуністів, але у ЦК КПУ впевнені, що практично всі вони повернуться до партії в ході її реорганізації.

"Грача підтримують не всі комуністи Криму, а тільки актив кількох парторганізацій. Тому і було прийнято рішення про їх розпуск", - пояснив виданню голова КПУ Петро Симоненко.

Рішення щодо Криму було прийнято одноголосно. Між тим, як розповів виданню на умовах анонімності один з членів ЦК, деякі члени ЦК у своїх виступах говорили, що не є прихильниками жорстких рішень щодо Криму: "Були такі виступи. Але навіть ці люди визнавали, що Грач зробив кримську організацію заручником своїх амбіцій".

Леонід Грач заявив, що вважає рішення пленуму незаконним. Тим часом народний депутат не має наміру відстоювати свою позицію і продовжувати боротися за збереження впливу в КПУ: "У мене і до пленуму не було ілюзій про те, що керівництво партії одумається. Зараз таких ілюзій не залишилося і в моїх соратників".

Леонід Грач має намір продовжити політичну діяльність поза Компартією. "У понеділок або у вівторок ми зберемося з товаришами і приймемо необхідні рішення, аж до створення нової політичної сили. Секретарі первинних парторганізацій Ялти вже поставили питання про те, що потрібно створювати нову партію, щоб перемогти верхівку КПУ на чолі з Симоненком", - заявив він виданню.

Народний депутат впевнений, що нова партія об'єднає комуністів, незадоволених нинішньою КПУ, не тільки в Криму, але і в інших регіонах. Назву нової політичної сили ще не визначено. "В обов'язковому порядку в ній буде слово «комуністична», а що далі - поки не вирішено", - зазначив Леонід Грач.

Представники КПУ не приховують, що у найближчі місяці у Криму буде вестися боротьба двох компартій - існуючої та створюваної - за підтримку рядових комуністів.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі