Пенсійна реформа в Україні може стати шоковою терапією

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
При проведенні пенсійної реформи важливо, щоб вона не стала шоковою терапією. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" заявив директор Інституту геронтології імені Д.Чеботарьова Національної академії медичних наук України, член-кореспондент НАМНУ Владислав Безруков.

"Ми вже не раз переживали шокову терапію, але одна справа, коли це стосується цін, і зовсім інша, коли йдеться про пенсію. Свого часу у Великобританії підвищували, причому істотно, пенсійний вік, але ця реформа розтягнулася на 30 років. Прем'єр-міністр Маргарет Тетчер розуміла, що в такій справі поспіх може лише зашкодити. Наш уряд наполягає на тому, що в нас немає в запасі навіть 10-15 років - занадто великий дефіцит Пенсійного фонду", - зазначив Безруков.

Він також підкреслив, що при збільшенні пенсійного віку тривалість життя після виходу на пенсію у громадян України буде набагато менше ніж у розвинених країнах.

На думку директора Інституту геронтології, при проведенні пенсійної реформи, по-перше, потрібний диференційований підхід: "Не можна усім вмить підвищувати вік виходу на пенсію. Має бути підготовлене фізіологічне обґрунтування збільшення віку виходу на пенсію".

По-друге, на його думку, необхідно переглянути вимоги до умов праці і трудового режиму : "Літні люди зможуть працювати з тією ж продуктивністю праці, що і молодші колеги, коли буде змінено режим роботи - з'явиться можливість працювати повільніше, у вільному ритмі, коли будуть використовуватися геронтотехнічні нововведення, які допоможуть пристосувати робоче місце до людини і її можливостей, а не ламати її психіку, ігноруючи особливості віку. Тут дуже багато залежить від збереження - як розумового, так і фізичного, від можливості виконувати ту або іншу роботу".

"По-третє, хоча вік - це дуже індивідуально, але слід враховувати, що погіршення стану здоров'я починається в середньому у 40-45 років. Доведено, що, починаючи з 30 років, темп загальної фізичної працездатності і психомоторики щорічно знижується на 0,5-2 %. Треба створити умови, щоб літні люди змогли працювати довше без шкоди для свого здоров'я, потурбуватися про можливість перекваліфікації або зміни професії. Терміни впровадження пенсійного віку мають бути адекватними, а не носити характер шокової терапії. Поки ж усі реформи зводяться лише до того, аби продовжити період праці до виходу на пенсію, і зовсім не передбачають змінювати, а тим більше полегшувати умови праці", - вважає Безруков.

Детальніше читайте у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Ольги Скрипник "Больові точки. Зайві люди".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі