У столиці Єгипту продовжують заворушення

Поділитися
© fxfp.ru


Незважаючи на настання темряви, в центрі Каїра тривають заворушення. Ситуація на площі Тахрір як і раніше напружена.

Протистояння на головній площі єгипетської столиці загострилося у середу після того, як туди кинулися тисячі прихильників президента Мубарака і почали розбирати барикади, встановлені антиурядовими демонстрантами.

Почалися бійки; учасники сутичок, озброєні палицями, кидали каміння. Є постраждалі.

Три опозиційні групи оприлюднили заяву, в якій йдеться про те, що "переодягнуті в цивільне співробітники спецслужб і група головорізів увірвалися на площу Тахрір".

Військові зробили попереджувальні постріли, намагаючись переконати людей залишити площу. Танки та війська розміщені навколо головної площі єгипетської столиці, проте до цих пір армія ніяк не втручалася в ситуацію.

Деякий час тому армійське керівництво закликало демонстрантів розійтися по домівках.

У телевізійному виступі у вівторок ввечері Мубарак заявив, що має намір залишатися на своїй посаді до виборів, забезпечити проведення декількох кардинальних реформ і встановити для глави держави максимальний термін правління. Наразі в єгипетській конституції такої норми немає.

"Я скажу чітко: я допрацюю залишок мого терміну відповідно до повноважень, даними мені Конституцією, щоб зробити необхідні приготування і вжити заходів для мирної передачі влади", - сказав Мубарак.

Мубарак також уточнив, що не планує залишати Єгипет і після своєї відставки.

Однак цей виступ викликав украй різку реакцію демонстрантів. Деякі з них кажуть, що президент має подати у відставку до п'ятниці на цьому тижні, коли протестувальники мають намір провести демонстрацію біля президентського палацу.

"Ми не підемо, піде він!", - почали скандувати деякі з учасників акції. "Цей виступ абсолютно безглуздий, вій нас розізлив ще більше", - сказав один з демонстрантів. "Такі жарти більше не проходять, - погоджується інший учасник акції. - Якщо єгиптяни залишаться на вулицях до п'ятниці, Мубарак, найпевніше, погодиться піти негайно".

При цьому, один з лідерів опозиції - колишній глава МАГАТЕ і лауреат Нобелівської премії миру Мохаммед Барадеї - назвав заяву Мубарака "трюком", що спрямований на те, щоб залишитися при владі.

Втім, деякі жителі Єгипту вважають, що заява Мубарака - це найбільш розумний вчинок у ситуації, що склалася.

Нагадаємо, що в Єгипті вже тиждень проходять масові акції протесту з вимогою відставки президента країни Хосні Мубарака. У сутичках загинуло щонайменше 125 осіб.

За матеріалами: BBC Russian

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі