МВФ обіцяє «дуже скоро» опублікувати текст меморандуму з Україною

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Текст останньої редакції меморандуму між Україною та Міжнародним валюним фондом (МВФ) про надання другого траншу кредиту у розмірі $1,6 млрд, який так і не був офіційно опублікований, все ж таки буде оприлюднений вже у найближчі дні.

Про це DT.UA повідомили у МВФ у відповідь на прохання пояснити тривалу затримку з публікацією документа після його останнього перегляду 22 грудня 2010.

Зокрема, у Фонді пояснили, що причини затримки з публікацією мають адміністративний характер, оскільки засідання ради директорів МВФ відбулося 22 грудня - напередодні свят (католицького Різдва, за яким йдуть православні свята).

У зв'язку з цим «традиційні три тижні», які потрібні для фіналізації та публікації документа, насправді стартували з 10 січня. Тому у МВФ пообіцяли оприлюднити остаточний документ "дуже скоро".

Таким чином, простий арифметичний підрахунок дає підстави говорити про те, що текст меморандуму повинен бути опублікований буквально днями, оскільки навіть ці "три тижні", або ж 21 день вже пройшли.

Для порівняння: повний текст першої редакції нинішньої угоди між МВФ і Україною був оприлюднений на сайті фонду 11 серпня - менш ніж через два тижні після затвердження радою його директорів.

Водночас, неофіційні пояснення, паралельно отримані DT.UA, вказують, що у затримки могла бути і ще одна причина: узгодження публікації всіляко затягувала українська сторона, мабуть, побачивши у тексті меморандуму якусь небажану для населення інформацію.

Як відомо, однією з головних вимог МВФ є проведення пенсійної реформи. Тому не виключено, що в останній версії меморандуму, умови якого як раз і переглядалися в ході листопадового візиту місіонерів МВФ, дедлайн щодо прийняття пенсійного закону був відсунутий на більш пізній час (з урахуванням реальної неможливості укластися в раніше встановлені терміни, тобто до 31 грудня 2010-го).

Нагадаємо, після першого перегляду програми, 22 грудня 2010 року, фонд ухвалив рішення виділити Україні другий транш у розмірі 1 мільярд SDR.

Програма stand-by для України була затверджена 29 липня 2010 року на суму $15,8 млрд. Кредит більш ніж у сім разів перевищує квоту України, що розраховується на основі внесків країни до бюджету фонду.

Україна вже отримала перші два транші нового кредиту МВФ у розмірі $1,89 млрд і $1,6 млрд.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі