Україна у січні скоротила експорт електроенергії до Східної Європи на 20%

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Експорт української електроенергії до Східної Європи у січні 2011 року склав 237 млн кВт.год, повідомляє прес-служба ДТЕК. За аналогічний період минулого року цей показник склав 295 млн кВт.год

Постачання здійснювалися до Угорщини, Румунії і Словаччини. На лютий заплановано постачання електроенергії в обсязі 230 кВт.год

Компанія також повідомляє, що відновила постачання електроенергії до Білорусі. Постачання почалися 5 лютого 2011 року. ДТЕК планує поставити до цієї країни у 2011 році 1,5 млрд кВт.год. Окрім того, ще приблизно стільки ж може бути поставлено додатково у рамках двосторонніх домовленостей.

Нагадаємо, у п'ятницю, 4 лютого, перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв повідомив про відновлення експорту електроенергії до Білорусі після остаточного узгодження умов контракту між державними підприємствами «Укрінтеренерго» і «Біленерго». Домовленості передбачають постачання електроенергії з розрахунку 2,5 мільярда кВт.год на рік.

Як повідомляло DT.UA, Обсяг виробництва електроенергії в Україні за підсумками січня 2011 становив 18 млрд 372,3 млн кВт.год, що на 4,7% менше за план і на 3,4% менше за показник грудня 2010 року. У порівнянні з січнем минулого року цей показник зменшився на 0,4%.

До кінця 2009 року монопольним експортером електроенергії була державна "Укрінтренерго". Інші учасники ринку, у т.ч. ДТЕК, отримали доступ до експортних потужностей за результатами аукціонів, проведених у грудні 2009 року.

Втім, експорт електроенергії з України до країн ЄС в лютому 2010-го скоротився до 222 млн кВт.год, а потім і зовсім припинився із 1 березня 2010 року. Офіційною причиною припинення постачань був названий дефіцит вугілля газової групи, що споживається ТЕС "Західенерго".

Експортні постачання до Угорщини, Румунії та Словаччини поновилися тільки з 1 листопада 2010 року.

Україна експортує електроенергію до Угорщини, Румунії, Словаччини із так званого Бурштинського енергоострова (500-550 МВт), що працює в автономному режимі і синхронізований з європейською енергосистемою. Експорт електроенергії до Польщі здійснюється по лінії Добротвірська ТЕС - Замость (215 МВт).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі