Спадкова інформація попередить рак простати

Поділитися
Британські вчені оголосили, що винайшли ефективний метод визначення схильності чоловіків до раку простати. Спосіб базується на детальному аналізі спадкової інформації пацієнта.

Експерименти, які профінансував фонд Cancer Research UK, продемонстрували, що у пацієнтів з підвищеним рівнем генів прогресуючого клітинного циклу, набагато частіше виявляють злоякісні пухлини.

Вчені впевнені, що при проведенні тестів на наявність подібної генної картини можна врятувати дуже багато життів. Крім того, пацієнтів з безпечними формою захворювання можна позбавити від небажаного лікування.

Рак передміхурової залози - форма онкологічного захворювання, яка частіше зустрічається серед європейського населення. Тільки у Великобританії щорічно цей діагноз підтверджується у 37 тисяч осіб.

До оприлюднення інноваційного методу, лікарі не мали ефективного способу визначення ступеня агресивності пухлин. Наприклад, один з видів аналізу - тест на специфічний антиген простати - часто дає позитивний результат і змушує пацієнта турбуватися, навіть тоді, коли насправді раку у нього немає.

За даними CancerResearchUK, лише близько третини пацієнтів з підвищеними показниками при тесті PSA виявляються насправді хворі.

З цієї причини експерти особливо опиралися загальнонаціональному застосування цього тесту. Однак тепер співробітники медичного факультету коледжу Куїн-Мері Лондонського університету виступили за його широке використання у поєднанні з генетичним скринінгом в клінічних умовах.

«У нашого відкриття є великий потенціал, - сказав керівник наукової групи професор Джек Казик. - В активно зростаючих клітинах спостерігається підвищений вміст генів прогресуючого клітинного циклу, вимірюючи які ми зможемо визначити агресивність пухлини».

«Знаючи рівень таких генів, ми вже вміємо пророкувати шанси на виживання хворих на рак молочної залози, а також, з недавніх пір, пацієнтів з раком мозку й легень, - продовжує дослідник. - Подає надію те, що ми зможемо застосувати такий спосіб до раку простати для точного прогнозування розвитку цього захворювання ».

Професор Кузик наводить дані досліджень, згідно з якими ймовірність захворіти смертельною формою раку простати у чоловіка з найвищим рівнем CCP-генів в три рази вище, ніж у чоловіків з найменшим рівнем.

При хірургічному видаленні простати шанси рецидиву хвороби у пацієнтів з найвищим рівнем таких генів на 70% вище.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі