Вчені знайшли спосіб зареєструвати обертання чорних дір

Поділитися
Група вчених з Італії, Швеції, Австралії та Іспанії показала, як можна отримати прямий доказ існування обертових чорних дір.

Непрямі свідчення обертання чорної діри, яка знаходиться в центрі Чумацького Шляху, астрофізики вже зібрали, склавши розподіл зірок Галактики за швидкостями. Проводити таким способом точні вимірювання неможливо; частина фахівців вважає, що чорна діра обертається дуже швидко, але свої прихильники є і у гіпотези про повільне обертання.

Автори пропонують більш надійний метод спостережень, заснований на ефекті захоплення інерціальних систем відліку (Ленза - Тіррінга). Суть цього релятивістського ефекту полягає в тому, що масивне тіло за рахунок свого обертання має вносити додаткове викривлення простору-часу.

Розглядаючи проходження випромінювання біля чорної діри, що обертається, фізики з'ясували, що вихідний пучок світла буде набувати ненульового орбітального кутового моменту, а поверхня хвильового фронту стане гвинтовою (хвильовим фронтом, нагадаємо, називають поверхню, у всіх точках якої світлові коливання мають однакову фазу). Такі зміни, як показало моделювання, можна зареєструвати із Землі за допомогою масиву радіотелескопів. Вчені готові виконати необхідні вимірювання на телескопах масиву Very Long Baseline Array у Нью-Мексико, але простіше буде дочекатися старту набагато більш масштабного міжнародного проекту Square Kilometre Array.

Співробітник Університету штату Техас в Остіні Річард Матцнер (Richard Matzner) згоден із запропонованим механізмом вимірювань, але вважає, що існуючі радіотелескопи - у тому числі й згаданий вище Very Long Baseline Array - недостатньо чутливі. Можливо, міркує Матцнер, пошук варто перенести з області радіохвиль у рентгенівський або гамма-діапазон, оскільки випромінювання, що випускається поблизу чорних дір, простіше за все зареєструвати саме на таких частотах. Для цього, однак, доведеться запускати нові космічні обсерваторії: рентгенівське і гамма-випромінювання поглинаються в атмосфері.


За матеріалами Компьюлента

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі