У держави є всі підстави відновити контроль над "Укрнафтою"

Поділитися
Держава в особі НАК «Нафтогаз України» як власника 50%+1 акція ВАТ «Укрнафта» на зборах 25 лютого має всі шанси відновити контроль над діяльністю найбільшої нафтовидобувної компанії країни.

Для цього у держави є і правові, і економічні підстави, вважає директор "Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

На його думку, негативні результати роботи менеджменту, підконтрольного приватним акціонерам, очевидні. Так, із 2003 року, коли представник приватних акціонерів Ігор Палиця очолив «Укрнафту», видобуток нафти з конденсатом знизився з 2,89 до 2,48 млн тонн (на 14,2%), природного газу - з 3,27 до 2, 44 млрд кубометрів (25,4%).

За підрахунками «Консалтингової групи А-95», у результаті нафтових аукціонів, на яких українська нафта продавалася з дисконтом 20-70%, у 2009-2010 роках «Укрнафта» недоотримала близько 8,165 млрд гривень, що в 2,7 раза більше прибутку компанії за ці два роки. “Фактично мова йде про створення приватними акціонерами віддаленого профітцентру”, - вважає експерт.

Він також відзначає непрозорість системи реалізації природного газу, «у зв'язку з чим оцінити ефективність збутової політики в цій важливій ланці виробничої діяльності компанії взагалі неможливо».

Куюн вважає, що нещодавній дозвіл Антимонопольного комітету на оренду «Укрнафтою» афілійованого з приватними акціонерами підприємства «Дніпроазот» покликаний легалізувати закриту систему реалізації газу.

Окрім того, за його словами, компанія з осені минулого року виставляє на аукціони весь обсяг виробленого скрапленого газу, де продає його в рази дешевше у порівнянні з цінами на відкритому ринку.

Розслідування Мінекономіки і Мінпаливенерго у 2010 році також показали, що за останні роки було знищено інфраструктуру деяких нафтогазовидобувних управлінь (НГВУ), зокрема, нафтоналивні залізничні естакади. У результаті цього, за словами експерта, «Укрнафта» втратила можливість відвантажувати нафту у вільному напрямку, обмеживши відвантаження тільки нафтопроводом, що веде на ПАТ «Укртатнафта», яке також контролюється приватними акціонерами «Укрнафти».

За даними Держмитслужби, «Укрнафта» є великим експортером феросплавів, карбаміду, зернових і соняшникової олії, тобто товарних груп, що випускаються підприємствами приватних акціонерів «Укрнафти» у металургійній і харчовій галузях.

Директор "Консалтингової групи А-95» переконаний, що якщо держава не візьме ситуацію у компанії під свій контроль, «прогресуючий процес падіння видобутку енергоресурсів «Укрнафтою» може стати незворотнім».

На думку експерта, у разі застосування приватними акціонерами практики зриву зборів акціонерів методом неявки, Верховна Рада повинна якнайшвидше прийняти закон «Про акціонерні товариства», який знизить необхідний кворум для проведення зборів до 50%.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров раніше вимагав від міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка зміни керівництва «Укрнафти». Бойко після цього повідомив, що міноритарні акціонери ВАТ «Укрнафта» підтримали позицію Азарова в питанні зміни менеджменту компанії на зборах акціонерів, які відбудуться 25 лютого.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі