Астрономи змогли вирахувати відстань до галактики, розташованої під кутом

Поділитися
© eugenyshultz.livejournal.com
Астрономи зуміли вирахувати відстань до спіральної галактики NGC 247, що розташована під кутом до спостерігачів. Про це повідомлено в прес-релізі Європейської південної обсерваторії (ESO).

Зоряне скупчення NGC 247 входить в так звану групу Cкульптора - групу галактик, які знаходяться в сузір'ї Скульптора. Це одна з найближчих груп порівняно з так званої Місцевої групи, до якой входить і Чумацький Шлях. Проте точну відстань між цими двома групами астрономам невідомо.

Для того, щоб визначити цей параметр, вчені використовують цефеїди - особливий клас змінних зір, світність яких періодично змінюється в часі, причому залежність між періодом коливання світимості та середньою світністю досить проста. Відповідно, знаючи один з параметрів, астрономи можуть обчислити й другий.

Незважаючи на зручність, цей метод не є досить точним. По-перше, науковці вважають, що залежність між періодом коливання світимості та середньою світністю може бути пов'язана зі складом цефеїд, про який немає точної інформації. По-друге, частина випромінювання цефеїд може поглинути пил, яким заповнено космічний простір. Зменшення яскравості випромінювання призводить до помилок у розрахунках відстані. У разі NGC 247 друга проблема особливо актуальна, тому що ця галактика нахилена, й на шляху до Землі світло має проходити крізь її пиловий диск.

Автори нової роботи намагаються усунути ці фактори, що заважають. Наразі вчені прийшли до висновку, що NGC 247 знаходиться від Сонячної системи на відстані близько 11 мільйонів світлових років - це помітно ближче, ніж показували попередні оцінки.

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі