Шаттл "Діскавері" завершив свій останній політ

Поділитися
© 3oko.net
Найзаслуженіший з американських кораблів багаторазового використання "Діскавері" завершив свою 27-річну кар'єру. У середу, 9 березня 2011 року, "човник" зійшов з орбіти, спланував до космічного центру імені Кеннеді у Флориді і щасливо приземлився.

У завдання його останньої експедиції до Міжнародної космічної станції (МКС) входила доставка нового відсіку-сховища і складного людиноподібного робота. Екіпаж "Діскавері" здійснив два виходи у відкритий космос.
Тепер космічний корабель розташований у Національному авіакосмічному музеї у Вашингтоні. Національне агентство з аеронавтики і космічних досліджень (НАСА) відправляє на заслужений відпочинок всі три свої "човники".
"На мою думку, найбільше досягнення шатлів - це будівництво МКС, яку завершено на 99%, і "Діскавері" відіграв у цьому важливу роль", - сказала Ейлін Коллінс - перша жінка, пілотувати цей корабель. Вона командувала ним у 2005 році в першому після після аварії "човна" "Колумбія".
Передбачається, що надалі американських астронавтів будуть доставляти на МКС російські ракети "Союз". Така залежність буде тривати аж до середини десятиліття.
Очікується, що до того часу деякі американські компанії зможуть продавати НАСА свої послуги, пов'язані з запуском якихось нових кораблів.
Перший раз "Діскавері" стартував з мису Канаверал 30 серпня 1984. "Діскавері" доставив у космос космічний телескоп "Хаббл". Усього за 26 років служби шаттл виконав 38 місій, пролетівши понад 200 млн кілометрів
Завершив роботу до нього шаттл "Атлантіс" також опиниться в музеї. Однак наразі він використовується в якості аварійного корабля на випадок евакуації астронавтів під час експедицій.
Згортання програми шатлів збільшує витрати НАСА на оренду російських вантажних кораблів "Союз".
Так, у квітні 2010 року, напередодні завершення програми шатлу "Атлантіс" Національне аерокосмічне агентство США і Роскосмос підписали угоду на 2013 та 2014 роки на використання чотирьох російських кораблів "Союз".
Вартість польоту для кожного з них складе 55,8 мільйона доларів. Раніше США платили Росії близько 26,3 мільйона доларів за доставку одного астронавта. Тоді офіційний представник американського космічного відомства Джон Йембрік сказав, що ціна зростає у зв'язку з тим, що Росія повинна побудувати нові кораблі для додаткових перевезень.
За матеріалами: BBC Russian
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі