На ЧС-2022 у Катарі сонце «прикриватимуть» штучні хмари

Поділитися
Науковці Катарського університету заявили, що освоїли нову технологію боротьби зі спекою - створення штучних хмар, які цілком можуть відбивати сонячні промені й дозволять проводити матчі майбутнього Чемпіонату світу з футболу 2022-го року у відносному комфорті.

Після прийняття рішення про делегування права на проведення турніру в Катарі футбольні діячі й звичайні вболівальники почали сумніватися, що це буде фізично під силу гравцям. Річ у тім, що влітку (а турнір призначено саме на цей сезон) температура повітря в Катарі в середньому перебуває на позначці 50 градусів за Цельсієм.

Президент ФІФА Зепп Блаттер навіть розглядав можливість проведення турніру взимку, але, з якихось причин, відмовився від цієї ідеї, чим викликав досить велику хвилю обурення з боку профспілки футболістів.

У свою чергу організатори турніру запевнили, що незважаючи на досить екстремальні умови для незвичних до високих температур європейців, чемпіонат буде проведено за найвищим класом.

Президент Азіатської конфедерації футболу катарець Мохаммед бін Хамам, конкурент Блаттера на пост глави ФІФА, переконаний, що його країна «відмінно опоряджена для боротьби з літньою спекою».

Керівники проекту встановлять на стадіонах величезні кондиціонери, які охолоджуватимуть повітря, а живитимуться сонячною енергією.

Зараз же до технологічних ноу-хау додано й штучні хмари. Так, голова технічного відділу університету Катару заявив, що розроблені хмари - це легка вуглецева оболонка, яка містить величезну кількість гелію. Вартість однієї такої штучної хмари становитиме близько 500 тисяч доларів.

Керувати цією величезною повітряною структурою можна буде через пульт дистанційного управління, який контролюватимуть за допомогою чотирьох двигунів, що також працюють від сонячної енергії.

Користуючись такими «підробленими хмарми», на стадіоні можна буде створити тінь, і в такий спосіб знизити температуру поля й повітря.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі