На території України знайшли йод-131 з аварійної японської АЕС

Поділитися
Державна інспекція ядерного регулювання України офіційно зареєструвала на території України наявність слідів йоду-131 з аварійної АЕС «Фукусіма-1».

27 березня йод-131 був виявлений у мікроскопічній мінімально вимірюваній концентрації. Про це повідомив головний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Михайло Гашев.

Він також зазначив, що АЕС України працюють у штатному режимі, контроль радіаційного становища здійснюють у режимі онлайн - підвищення рівня потужності дози гамма-випромінювання на території Україні не спостережено.

5 днів тому сліди йоду-131 з «Фукусіми-1» у повітрі зареєстрували в США й Канаді. Три дні тому - в Франції, Болгарії, Чехії та Фінляндії. Сьогодні сліди радіоактивних ізотопів йоду-131 виявили в Шотландії.

При цьому, в Київському інституті проблем управління ім. Горшеніна зазначають, що з ізотопом цезію-137 ситуація складніша. Додатковий уміст у повітрі цезію-137 японського походження в Україні встановити неможливо. У 30-кілометрових зонах спостереження навколо АЕС, що діють, аналізам заважає цезій-137 Чорнобильського походження. У Київській області вміст ізотопів цезію-137 становить 4,4 х10-5 Бк/м3. «Відповідно до Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97) концентрація згаданих радіонуклідів у тисячу разів нижче рівня, який вимагає реагування. Допустима концентрація ізотопу йоду-131 для населення становить 4 Бк/м3, ізотопу цезію-137 - 0,8 Бк/м3», - уточнив М. Гашев.

Нагадаємо: після події 11 березня на північному сході Японії землетрусу магнітудою 9,0 на японській АЕС «Фукусіма-1» сталася серія аварій, спричинених виходом з ладу системи охолодження. На АЕС було зафіксовано кілька витоків радіації, що змусило владу евакуювати людей з 20-кілометрової зони навколо АЕС, а також заборонити польоти над станцією в радіусі 30 кілометрів. Пізніше стала з'являтися інформація про виявлення в ряді районів Японії радіоактивних елементів, зокрема, ізотопів йоду й цезію, в повітрі, питній воді та продуктах.

Морська вода в районі японської АЕС «Фукусіма-1», як було виявилено, містить підвищений рівень радіоактивних речовин.

За матеріалами:Фокус

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі