ГПУ: Кучма наказав застосувати до Гонгадзе «психічний і фізичний вплив»

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Екс-президент України Леонід Кучма доручив Юрію Кравченку викрасти Георгія Гонгадзе та «застосувати до нього психічний і фізичний вплив як з метою помсти за його критичну журналістську діяльність, так і з метою її припинення». Про це йдеться в постанові Генеральної прокуратури про порушення кримінальної справи стосовно екс-глави держави.

У тексті постанови йдеться про те, що член Київського громадського правозахисного об'єднання «Ми» Олексій Подольський і журналіст інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе під час президентської виборчої кампанії 1999 року активно займалися громадською діяльністю, публікуючи газети і листівки, що містили критику на адресу тодішнього президента Леоніда Кучми. «Ознайомившись зі статтями та будучи обуреним змістом критичних публікацій О.Подольського та Г.Гонгадзе та їхньою громадською діяльністю, президент Кучма прийняв рішення зупинити їхню діяльність шляхом застосування до них фізичного насильства та інших незаконних методів впливу із залученням співробітників правоохоронних органів», - йдеться в документі, пише «Коммерсант Украина».

З цією метою у травні-червні 2000 року Л.Кучма дав вказівку на той період міністру внутрішніх справ Юрію Кравченку провести негласні оперативно-розшукові заходи стосовно О.Подольського та Г.Гонгадзе, а також застосувати до них «незаконний вплив з метою припинення їхньої журналістської та громадської діяльності». У свою чергу Юрій Кравченко через керівника апарату міністра внутрішніх справ Едуарда Фере (помер два роки тому) дав незаконний наказ своєму підлеглому, тодішньому першому заступнику начальника Головного управління кримінального розшуку МВС О.Пукачу розібратися з активістом об'єднання «Ми» - вивезти його за місто, побити, підпалити двері його квартири. Передбачалося, що результатом застосування цих заходів стане те, що О.Подольський у майбутньому не буде настільки суспільно активний. «12 червня 2000 року у приміщенні адміністрації президента міністр Ю.Кравченко особисто доповів про виконання доручення президента Кучмі, який схвалив дії співробітників міліції», - йдеться в документі.

Після цього, відповідно до постанови про порушення кримінальної справи, Л.Кучма дав Ю.Кравченку вказівку викрасти Г.Гонгадзе, вивезти його за межі Києва та «застосувати до нього психічний і фізичний вплив як з метою помсти за його критичну журналістську діяльність, так і з метою її припинення». Вимогу президента міністр передоручив О.Пукачу, після чого було організовано стеження за Гонгадзе. Однак журналіст зрозумів, що за ним стежать, і звернувся з відкритим листом до тодішнього глави Генпрокуратури М.Потебенька. «11 вересня 2000 року у приміщенні адміністрації президента Кучма повідомив Кравченку, що Гонгадзе продовжує займатися журналістською діяльністю, висловивши невдоволення діями співробітників МВС, які не виконали його (Кучми - ред.) вказівку. Виправдовуючись перед президентом Л.Кучмою, Ю.Кравченко йому доповів, що причиною невиконання заходів стало виявлення ним (Г.Гонгадзе - ред.) стеження з боку працівників міліції та направлення скарги генпрокурору, і запевнив, що насильницькі дії щодо Г.Гонгадзе буде здійснено у стислі терміни», - йдеться в постанові.

Після цього, згідно з версією слідства, Ю.Кравченко, керуючись особистою зацікавленістю та кар'єрними мотивами, а також не бажаючи ускладнювати свої відносини з президентом, дав вказівку Олексію Пукачу вбити Г.Гонгадзе, і при цьому «прямо посилався на вказівку президента».

Нагадаємо, стосовно Л.Кучми порушено кримінальну справу в рамках розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Екс-президент підозрюється у причетності до вбивства і незаконних діях щодо журналіста.

За матеріалами Коммерсант Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі